'Onafhankelijkheid wordt steeds minder'

groot-ammers • Kim van der Wey uit Groot-Ammers heeft een visuele handicap. Door veranderingen in het OV is zelfstandig reizen voor haar steeds moeilijker geworden.

"De bereikbaarheid van bestemmingen met het openbaar vervoer is met de jaren zeer drastisch afgenomen", zegt Kim. "Sinds het opdoeken van de buslijn 90 Rotterdam naar Utrecht is de reistijd ook nog eens toegenomen. Ook moet je vaker overstappen en is het duurder geworden. Het stukje onafhankelijkheid om ergens heen te gaan wordt steeds minder. Door de huidige dienstregeling maak ik nu amper gebruik van het OV omdat het voor mij bijna niet te doen is. Maar als het niet anders kan kies ik liever voor een taxi van Valys of reizen via Schoonhoven, in plaats van reizen met bus in de Alblasserwaard. Want in de Krimpenerwaard is het beter geregeld."

"Groot Ammers is een van de grotere dorpen, maar het vervoersbedrijf heeft besloten om de bussen richting Dordrecht te laten starten in Streefkerk en de lijn 90 richting Utrecht op Gelkenes. Met de bus richting Gorinchem kan je dan de overstap maken, mits je het geluk hebt dat de buslijn 90 ook daadwerkelijk wacht op de andere bus."

Net als ouderen kunnen mensen met een handicap of aandoening wel gebruik maken van de regiotaxi en Valys, mits dit wordt toegekend. Maar ook dit wordt steeds meer uitgekleed, er worden zelfs ritten niet uitgevoerd terwijl ze wel geboekt zijn."