• Kees Rotteveel
• Kees Rotteveel Foto: Aangeleverd

Provincie kijkt naar 'scholierenlijn' dorpen

regio • Vergeleken met 2019, voordat de corona-pandemie losbarstte, blijft het aantal reizigers van Qbuzz steken op 80 procent. “Dat is niet genoeg om overal te blijven rijden”, zegt Kees Rotteveel, senior beleidsadviseur Openbaar Vervoer bij de provincie Zuid-Holland.

“Ik vind het heel vervelend als reizigers te maken hebben met rituitvallen of te lang op hun OV moeten wachten. Het probleem is dat er in sommige bussen te weinig mensen zitten. Dan kost het te veel geld.”

Belbus

De Provincie is tevreden met de manier waarop Qbuzz het gehele gebied ontsluit, zegt Rotteveel. “Maar op detailniveau gaat het soms fout. Sinds afgelopen zomer vallen te veel ritten uit. Het gaat langzaam beter, maar nog niet goed genoeg. Sinds oktober letten we daar heel goed op; hoeveel rittenuitval is er en doet Qbuzz genoeg om chauffeurs te werven?”
Waarom heeft Qbuzz dingen verslechterd die bij Arriva goed gingen? “De Provincie zei zes jaar geleden: we willen minder lijntjes die één keer per uur rijden en ons concentreren op lijnen die vaak kunnen rijden en daardoor veel reizigers kunnen aantrekken. Daar staat tegenover dat op andere plekken lijnen zijn verdwenen. Provincies moeten letten op de kosten. Qbuzz heeft bekeken welke bussen bijna niet gebruikt werden, zoals lijn 75 buiten de spits. Daarvoor in de plaats is een belbus gekomen. Daarmee bespaar je kosten en kunnen we OV bieden op tijden waar je het vroeger niet had.”

"We denken dat er een scholierenlijn moet komen vanuit Molenaarsgraaf, Bleskensgraaf, Goudriaan en Ottoland richting Gorcum. Samen met scholen gaan we bekijken waar de leerlingen vandaan komen, op welke tijd ze op school moeten zijn. Van Molenaarsgraaf naar Gorcum is een heel eind fietsen en leerlingen onder de 16 mogen nog geen scooter rijden, dus daar moet een bus komen. Het is belangrijk dat scholieren aan de Provincie en Qbuzz vertellen welk OV er nodig is. Dat is er niet over twee maanden, maar de Provincie zoekt uit of het haalbaar is." Over de belbusklachten zegt Rotteveel: "Als mensen na herhaald klagen geen verbetering zien, wordt het tijd om bij de Provincie aan de bel te trekken. We kijken naar de informatie die Qbuzz geeft, maar we hebben ook GPS-bronnen. Dat gebeurt landelijk, via de decentrale OV-autoriteit DOVA."

Eind 2026 moeten op de MerwedeLingelijn nieuwe treinen rijden. "Omdat de bestaande treinen nog lang niet ‘op' zijn, is geld nodig om ze eerder af te schrijven. Qbuzz, provincie en ministerie betalen dat samen. Over een verlenging van de concessie lopen onderhandelingen met Qbuzz. Qbuzz koopt de treinen en houdt daarvoor dit jaar een Europese aanbesteding. Ook aan het spoor moet veel gebeuren: ProRail investeert onder andere in langere perrons."