Student: 'Ervaringen met belbus zijn slecht'

goudriaan • Jari van Houwelingen woont in Goudriaan en studeert in Breda. Hij baalt van de verslechtering van het openbaar vervoer. Ook andere reizigers klagen.

Jari gebruikt het OV twee keer per week, vroeger vaker. "Sinds corona is het OV flink verslechterd", zegt hij. "Er zijn veel mensen die een scooter aanschaffen, omdat lijnen niet meer rijden. Nu gaan ze het eerste stuk met de scooter, daarna met het OV. Ik zou zeggen: laat weer een bus rijden door de dorpen heen. De leefbaarheid verbetert dan."

Buslijn geschrapt

De buslijn waar Jari vroeger gebruik van maakte is geschrapt. "Er rijdt nu een keer per uur een bus over de provinciale weg langs Goudriaan en drie keer per dag is er de buurtbus die door Goudriaan rijdt. Verder is er een belbus die zou moeten komen als je belt. Maar de ervaringen met de belbus zijn zo slecht dat bijna niemand er meer gebruik van maakt."
Jari reist via Gorinchem naar Breda. "Want de belbus brengt je alleen naar het dichtstbijzijnde knooppunt. Vanuit Goudriaan is dat Noordeloos, daar zou mijn reis alleen maar langer van worden. Ik moet met bus die over de provinciale weg, de N216 gaat. Terug moet ik in Gorinchem soms 50 minuten wachten op de bus naar Goudriaan, omdat er nog maar één per uur rijdt. Vóór corona reden er twee per uur. Ik weet van anderen dat het Da Vinci College in Gorinchem slecht bereikbaar is met het OV. Omdat te weinig mensen gebruik maakten van de bus tussen Noordeloos en Goudriaan hebben ze die lijn ertussenuit gehaald."

Onveilige bushalte

Max Zevenbergen uit Noordeloos reist regelmatig tussen Noordeloos en Utrecht met buslijn 388. "Een prima buslijn, maar in de ochtendspits is hij wel vaak flink vertraagd door drukte bij het kruispunt van de N214 met de N216. Soms pak ik bus 387 bij halte Meerkerk A27. Een slechte halte. Er zijn onveilige oversteekpunten voor fietsers en voetgangers, vooral in het donker, en een veel te kleine fietsenstalling." 

Peter Kraaijeveld uit Giessenburg: "Tot december 2021 sloot de Qbuzz-trein perfect aan op intercity's van NS. Met de nieuwe dienstregeling ging het mis. Ik heb toen een ingezonden brief gestuurd naar Qbuzz. Daar is niets mee gedaan. De verbindingen zijn nog steeds niet goed. Het bizarre is dat nu op zaterdag de dienstregeling uit 2021 wordt gebruikt en zo dus dat het perfect aansluit. Waarom Qbuzz deze tijden niet doordeweeks toepast is mij een raadsel." Michelle te Hennepe uit Groot-Ammers studeert in Rotterdam. "Toen ik begon met het studeren op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, besloot ik met de bus te gaan. Al heel snel bleek dit een groot drama te zijn. Buiten dat bus 74 maar eens in het uur rijdt en ik dus zeer vroeg weg moet, komt de verbinding vaker niet opdagen dan wel."