Confrontatie in raad over servicepunten

molenlanden • De oppositie- en coalitiepartijen in Molenlanden staan lijnrecht tegenover elkaar als het gaat over de sluiting van servicepunten voor het aanvragen van reisdocumenten en rijbewijzen. De oppositie diende dinsdag 24 januari een motie van teleurstelling in.

ChristenUnie, CDA en Progressief Molenlanden vinden dat het college geen lering trekt uit de zorgen die er zijn in de samenleving en bij een deel van de raadsleden als het gaat over de sluiting van servicepunten. Harry Stam (CU): "Zelfs nadat verschillende advies- en bestuursorganen hun zorgen hebben geuit, heeft het college onvoldoende oog gehad voor de maatschappelijke impact ervan. Het is onvoldoende doordacht en getuigt van weinig maatschappelijke sensitiviteit.”

Jan-Arie Koorevaar (CDA): "Ik begrijp niet dat de coalitie dit voorstel zonder debat aan de raad heeft voorgelegd. Het was ooit de bedoeling om in servicepunten brede dienstverlening aan te bieden. We vinden dat vanuit macht is gehandeld, niet vanuit verbinding.”

De motie viel verkeerd bij de coalitiepartijen. Joke van de Graaf (Doe Mee): "Er wordt geframed dat mensen niet geholpen gaan worden als we maar één afhaalpunt gaan hebben. Nu krijgen we het beeld alsof de halve bevolking tekortkomt in allerlei zaken. Die servicepunten zijn stenen, die behouden we, want we hebben dorpshuizen en allerlei ontmoetingspunten.”
Ook Corné Egas (SGP) was verbolgen. "Deze woorden in de motie, zwart op wit, dat maakt me pas echt treurig.” Wethouder Bram Visser zegde toe over zichtbaarheid en bereikbaarheid met adviesraden het gesprek te gaan voeren en wil een debat over dienstverlening, nog voor de zomervakantie. De motie werd uiteindelijk verworpen. Meer op: hetkontakt.nl.

Anne Marie Hoekstra