Raad 'slikt meloen' voor school G-Oudekerk

molenlanden • Alle raadsleden stemden dinsdag 24 januari in met het collegevoorstel voor nieuwbouw, na een proces van jaren.

De instemming hield ook in dat de raad akkoord gaat met verhoging van het investeringsbudget van ruim 9 ton tot 3,2 miljoen. Dat ging niet zonder slag of stoot. Burgemeester Theo Segers concludeerde: “Soms moet een raad een meloen doorslikken, een lastig besluit nemen.”

Excuses

Al tijdens de commissievergadering, twee weken geleden, moest wethouder Bram Visser door het stof, omdat het proces te lang geduurd heeft en de kosten opliepen. Tijdens de raadsvergadering bood de wethouder opnieuw excuses aan. “Bij deze opnieuw mijn excuses voor het feit dat we drie jaar na het dorpsinitiatief pas met een voorstel komen, wat drie keer zoveel gaat kosten. Er is veel niet goed gegaan." Hij noemde personele wisselingen in projectleiderschap de belangrijkste reden waarom het drie jaar moest duren. "Maar dit is wat mij betreft eens maar nooit meer.”

Alle raadsleden waren het erover eens dat Giessen-Oudekerk een nieuwe school moet krijgen, vanwege de leefbaarheid in het dorp. Wel werden er harde noten gekraakt.

Joke van de Graaf (Doe Mee) vroeg de gemeentesecretaris op een rij te zetten waar het fout ging en maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen. “Dat er fouten zijn gemaakt kunnen we de inwoners en de school niet verwijten. Haal je de school weg, dan wordt het een slaapdorp. De bouw moet doorgang vinden ondanks de extra kosten. En college, grijp de mogelijkheid aan voor het realiseren van een openbaar toilet.”
Wout de Jong (CDA) vroeg zich af wat Molenlanden kan leren van de gang van zaken. “Het is ooit begonnen met een burgerinitiatief. Hoe gaat het college om met burgerinitiatieven, in de toekomst? Gaat het zeggen: denk erom, het is altijd veel duurder dan jullie denken?”

‘Gedraald en gefaald’

Leo Timmer (CU) vindt dat het college ‘heeft gedraald en gefaald’, maar aanvaardde de excuses. Er moet desondanks een nieuwe school komen, want: “Kinderen in Giessen-Oudekerk zitten in een in 1970 omgebouwde huishoudschool. Het kan het dorp niet aangerekend worden dat het door fouten van de gemeente veel duurder is geworden.”
De VVD kon er, bij monde van Bert Snoek, kort over zijn. “Evalueer college, en leer.” Een nieuwe school vindt hij ‘noodzakelijk voor behoud van de leefbaarheid’. Dat vindt ook Ferry van der Koelen (Progressief Molenlanden). “Een vitaal dorp kan niet zonder een basisschool.” Hij is wel bezorgd over de ontwikkeling van het toch al lage leerlingenaantal. “De leerlinggrens, daar lopen we op zeker moment tegenaan. Inwoners moeten ervoor zorgen dat de kinderen naar deze school gaan.” Ook Van der Koelen vroeg om een evaluatie van het proces.

Beheerkosten

Harmen Akkerman (SGP) betreurde het ‘dat de wethouder niet echt kon uitleggen waarom het zo fout ging'. Hij vroeg ook naar de beheerkosten. "Daarover zie ik niks staan, daaruit mogen wij toch concluderen dat dit de gemeente niks gaat kosten?”
Bram Visser: "Wat mij betreft zijn beheerkosten niet te verwachten voor Molenlanden.” Dat schoot Akkerman in het verkeerde keelgat. "Nou gaat het toch echt kriebelen. Beseft u dat als wij vanavond ja zeggen, wij vast zitten aan die mogelijke beheerkosten en dat het eigenlijk ondoenlijk is om een besluit te nemen zonder dat we inzicht hebben in die beheerkosten?” Visser beloofde: "We zullen afspraken maken over het gebruik van de multifunctionele ruimte, partijen gaan wellicht huurvergoeding betalen.”
Meer op: hetkontakt.nl.

Anne Marie Hoekstra