• De officiële ingebruikname van de elektrische deelauto in Giessenburg.
• De officiële ingebruikname van de elektrische deelauto in Giessenburg. Foto: Rick den Besten

Deelauto Molenlanden start officieel

giessenburg • Een aantal gebruikers trok de strik los die op de Renault Megane-E was aangebracht. Samen Slim Rijden is een initiatief van Stichting Duurzaam Molenlanden en OnzeAuto. Als derde partij is ook de gemeente Molenlanden er bij betrokken. 

Volgens Huib Glerum, voorzitter van Stichting Duurzaam Molenlanden, was er sprake van een ‘bijzonder moment’. “Want elektrische deelauto’s zijn er tot nu toe vooral in grote steden. Wij hanteren een ander principe, meer gericht op een dorp.” Dat ging overigens niet vanzelf, want het plan ontstond 2,5 jaar geleden al. “In dorpen kost het nog best moeite om het op gang te krijgen. Terwijl het juist ook daar van grote betekenis kan zijn. Immers, de inwoners zijn voor vervoer al snel op de auto aangewezen. Maar nu is het zover en we geloven erin dat dit in meer dorpen van Molenlanden kan.”

Uit het oogpunt van duurzaamheid snijdt dit initiatief wat betreft Duurzaam Molenlanden aan twee kanten. "Er hoeft maar één auto gemaakt te worden in plaats van zes en het is een elektrische auto. Dat laatste is financieel niet voor iedereen binnen bereik. Met een deelauto wel, dan is hij zelfs goedkoper dan een eigen benzineauto." Drie partijen hebben er voor gezorgd dat dit concept kon starten. De Stichting Duurzaam Molenlanden die het binnen de gemeente Molenlanden heeft geïntroduceerd en uit gedragen, Onzeauto die bereid was ook in dorpen dit concept neer te zetten en de gemeente Molenlanden die financieel heeft bijgedragen deze start mogelijk te maken.
In Giessenburg rijdt de deelauto al anderhalve maand. Glerum: “De auto staat op een voor alle deelnemers gemakkelijk te bereiken plaats. De praktijk leert dat er met goede afstemming tussen de deelnemers vrijwel niet mis gegrepen wordt. Hoe meer deelname, hoe beter. OnzeAuto kan er dan een tweede en misschien een derde auto bij zetten.” Deelnemers kunnen met een app op hun mobiele telefoon de auto reserveren, openen en sluiten. Ook de betaling gaat via deze app.

Ook in Bleskensgraaf, Goudriaan, Nieuw-Lekkerland en Nieuwpoort/Langerak hebben zich belangstellenden gemeld, maar daar is het aantal nog niet genoeg om te kunnen starten. In Giessenburg zijn nog extra deelnemers nodig om de deelauto te kunnen blijven rijden. Info: www.onzeauto.com/samenslimrijden/giessenburg