• Lars van Diejen met de Leaf It.
• Lars van Diejen met de Leaf It. Foto: Geurt Mouthaan

Leaf It: duurzame plantenbakken 2.0

brandwijk • Plantenbakken die er steeds fris en kleurrijk uitzien, vrijwel zonder dat je er naar om hoeft te kijken; Lars van Diejen ontwikkelde en bouwde zo'n duurzame zelfvoorzienende plantenbak en won met de zogenaamde Leaf It in december de Duurzaamheidsprijs Molenlanden. 

Als hovenier - de Brandwijkse ondernemer runt al enkele jaren Van Diejen Buitenruimte - kwam hij met regelmatig plantenbakken tegen die de naam eigenlijk niet verdienen. "Het was meer grond dan planten en bloemen, omdat ze niet goed onderhouden worden", vertelt hij. "Logisch, veel bedrijven hebben daar niet de tijd of de aandacht voor. En om er elke week een hovenier voor te laten komen, gebeurt ook niet. Daar wilde ik graag een oplossing voor bedenken."

De afgelopen twee jaar ging hij er als een Alblasserwaardse Willie Wortel mee aan de slag. Uitproberen, falen en weer terug naar de tekentafel. Tot uiteindelijk de puzzelstukjes op hun plek vielen en hij met Leaf It de markt op kon. "In de plantenbak heb ik een watertank aangebracht. Daarop zijn onder meer een vochtsensor, een timer en een pomp aangesloten. Met de timer kun je instellen hoe vaak de planten water krijgen. De vochtsensor meet of het nodig is; als het regent, slaat de pomp dan niet aan."

Twee maanden

Een demonstratie laat zien hoe het water via een poreuze slang gelijkmatig over de plantenbak wordt verdeeld. De watertank hoeft gemiddeld maar eens in de twee maanden te worden bijgevuld en dat kan door de eigenaar zelf worden gedaan. "Al kan natuurlijk ook afgesproken worden dat wij daarvoor langskomen."
De Duurzaamheidsprijs Molenlanden voor ondernemers won hij niet zomaar. De energie voor de pomp wordt geleverd door een zonnepaneel.

Daarnaast is met de Leaf It de drempel voor onder meer bedrijven en gemeentes veel kleiner om plantenbakken te plaatsen. "Bij de invulling kies ik voor planten en bloemen die ook aantrekkelijk zijn voor bijen en vlinder", vult Lars aan. "Voor het maken van de bakken werk ik voor het overgrote deel samen met bedrijven uit de Alblasserwaard."

Hij praat er met het nodige enthousiasme over. Wat hij het mooiste vindt? "Het samenbrengen van twee werelden. Ik heb ook in de metaal gewerkt en met de Leaf It kon ik die kennis en het hoveniersvak bij elkaar voegen. Ik vind het echt mooi dat dat gelukt is. Aanvragen voor de plantenbakken zijn welkom. Ik heb onlangs een loods gekocht in Bleskensgraaf voor de assemblage en de opslag, dus alles is er klaar voor." 

Meer informatie: 06-8129 4636 of info@vandiejenbuitenruimte.nl.

Geurt Mouthaan