• Ook in de Alblasserwaard protesteerden de boeren afgelopen jaar.
• Ook in de Alblasserwaard protesteerden de boeren afgelopen jaar. Foto: Geurt Mouthaan

Vertrouwen boeren: tussenstap nodig

alblasserwaard • Een tussenstap is nodig om te bouwen aan vertrouwen. Gedeputeerden en agrariërs spraken tijdens een bijeenkomst in december in De Til in Giessenburg af deze tussenstap te zetten door samen te werken aan het oplossen van problemen van ongeldige of niet gegeven vergunningen in het kader van de PAS. 

Intussen heeft een groep ondernemers aangeboden om als voorbeeld te dienen voor het zoeken naar oplossingen met de provincie. De gemeente zal hierbij ondersteuning bieden. In februari zal er opnieuw een boerenbijeenkomst worden georganiseerd om de ervaringen te delen en te bespreken of er een volgende stap gezet kan worden.

De landelijke overheid heeft de provincie Zuid-Holland de opdracht gegeven om uiterlijk juli met een Gebiedsplan te komen dat bijdraagt aan doelen voor natuur, water en klimaat. Gedeputeerden Jeannette Baljeu (stikstof) en Meindert Stolk (landbouw) bespraken met de zaal wat ervoor nodig is om samen een Gebiedsplan te maken. 

Jonge ondernemers

De bijeenkomst in Giessenburg werd bezocht door 175 agrariërs uit de Alblasserwaard. Zij spraken met Baljeu en Stolk over de toekomst van de landbouw. Onder hen waren veel jonge ondernemers. De gemeente Molenlanden heeft de avond op verzoek van de boeren georganiseerd als een vervolg op de bijeenkomsten van 29 augustus en 29 september.

In een vraaggesprek met de voorzitter en de zaal vertelden de gedeputeerden dat ze de landbouw belangrijk vinden als voedselproducent en beheerder van het landschap en dat ze de bijdrage van agrariërs aan het karakter en de sociale structuur van het buitengebied waarderen. Ze gaven daarnaast aan dat de provincie geen loopjongen van het Rijk is, maar dat er wel wettelijke opgaven liggen waaraan moet worden voldaan.

De gedeputeerden onderschreven de stelling dat een toekomstplan voor de Alblasserwaard begint met een oplossing voor PAS-melders, interrimmers en niet-melders. De provincie heeft gewacht met een eigen aanpak omdat het Rijk dit probleem moet oplossen volgens de wet Stikstofreductie en Natuurverbetering. Nu wachten op het Rijk geen resultaat oplevert gaat de provincie Zuid-Holland zelf stappen zetten. Dat wil ze samen met het gebied doen. 

De discussie met de zaal richtte zich na dit antwoord vooral op de vraag: hoe helpen we bedrijven op een rechtsgeldige manier aan een geldige vergunning? Daarbij zijn er nog veel onduidelijkheden waardoor praktische oplossingen waarschijnlijk geen stand houden bij de rechtbank. De oplossing hiervoor ligt volgens de provincie vooral bij het Rijk. Hoeveel stikstofruimte is nodig om alle vergunningen af te geven en wat is nodig om deze ruimte vrij te maken en in het gebied te houden? Geld en menskracht zijn daarbij niet het probleem – gebrek aan stikstofruimte is het echte probleem.

De gedeputeerden waren duidelijk dat de provincie geen boeren zal uitkopen voor andere sectoren als dat niet past in het gebiedsproces en zij willen ook niet dat andere partijen, zoals Schiphol en Rijkswaterstaat, dit doen. Samen met andere provincies vraagt Zuid-Holland aan de regering om de regels die dit mogelijk maken zo snel mogelijk te veranderen. 

Keukentafelgesprekken

De respons op de keukentafelgesprekken is goed, zo stelt het gemeentebestuur in een persbericht. 'In 2022 hebben we met 80-85% van de 358 bedrijven gesproken. Degenen die ook een keukentafelgesprek willen voeren, kunnen zich hiervoor nog steeds aanmelden via landbouw@jouwgemeente.nl. Een boerenwerkgroep van dertig boeren en boerenvertegenwoordigers begeleidt de eerder genoemde stappen. Aanmelden om deel te nemen aan deze werksessies kan eveneens via landbouw@jouwgemeente.nl.