Afbeelding
Foto: Stockfoto 123RF
update

70 procent van energiecadeaubonnen aangevraagd in Molenlanden

Algemeen

MOLENLANDEN • Zo’n 700 Molenlandse gezinnen hebben een energiecadeaubon aangevraagd. 

Met deze bon van 450 euro kunnen energiebesparende producten gekocht worden, zoals radiatorfolie, tochtstrips, LED-lampen en een waterbesparende douchekop. Hij kan ook worden gebruikt voor het aanschaffen van duurzaam witgoed, zoals een koelkast of wasmachine

In Molenlanden komen 976 gezinnen voor de cadeaubon in aanmerking. Voor de kerst had al ruim 60 procent hiervan gebruik gemaakt, zei Lock. Inmiddels is dat opgelopen naar 70 procent. “Dat is een enorm percentage dat eigenlijk iedereen verrast: dat betekent dat het en in een grote behoefte voorziet en het blijkbaar op een manier hebben kunnen organiseren dat het toegankelijk is, dus daar zijn we heel blij mee.” 

Extra blij is Lock met de 138 aanvragers die ook meteen een energieadvies hebben aangevraagd, terwijl dat voor die groep geen verplichting is. “Dan blijkt ook dat dit in een behoefte voorziet.”

Maar niet alles rondom de cadeaubon loopt soepel, vertelde Mario de Lijster van Doe Mee! Molenlanden. De bon moet namelijk na de aanvraag binnen 62 dagen gebruikt zijn, en daar zit en probleem. 

Looptijd
“Nu blijkt als je die bon rond 18/19 december hebt aangevraagd, die pas rond 11 januari op je mat vindt; waardoor bijna de helft van die looptijd al over is”, legde Mario de Lijster uit. “Nu is dat niet zo erg als je bij de Gamma een wasmachine wilt halen, maar als er installatiewerk nodig is, is het termijn dat je dan nog hebt te kort of die kan te kort zijn.”

Hij vervolgde: “Het zou jammer zijn als daardoor de bonnen onbenut blijven, mede omdat er een gelegenheid is om via het regionaal energieloket die 62 dagen eenmalig te verlengen, alleen die link werkt nog niet. Dat staat ook netjes vermeldt: ‘deze link werkt niet’, maar dat is wel heel jammer.”

Bestedingsdruk
Lock was niet op de hoogte van de lange doorlooptijd en zegt toe dat de gemeente die periode zo kort mogelijk probeert te houden. Dat is namelijk niet alleen voor de Molenlanders interessant. “Ook omdat er bestedingsdruk is vanuit de (landelijke, red.) overheid, eind van dit jaar moet het geld ook echt besteed zijn anders moet het terug. We hebben er dus zelf belang bij dat het besteed wordt en op tijd besteed wordt.”

Enkele dagen na afloop van de vergadering meldde de gemeente Molenlanden dat de looptijd inderdaad verlengd kan worden met nog eens 62 dagen. “Dat gaat via een link op de website van het Regionaal Energie Loket en die moet nog geactiveerd worden”, vertelt woordvoerder Daphne van Bodegom van de gemeente Molenlanden. “Helaas moeten we daar als gemeente even op wachten, maar dat gebeurt zo snel mogelijk.”

Deze informatie is inmiddels ook te vinden op de website van de gemeente Molenlanden, waar de cadaeaukaart kan worden aangevraagd.