Mantelzorgwoningen

molenlanden • De leeftijdseis voor een post-mantelzorgwoning vervalt in Molenlanden. Dit betekent dat ook iemand die jonger is dan 65 jaar recht kan hebben op een post-mantelzorgwoning.

Een post-mantelzorgwoning is een tijdelijk onderkomen waarin eerder iemand woonde die mantelzorg nodig had. Iemand die een directe relatie met de zorgbehoevende had, bijvoorbeeld door een huwelijk of samenlevingscontract, mag daar na het overlijden van de zorgbehoevende nog vijf jaar blijven wonen. Deze termijn biedt voldoende ruimte voor de partner om nieuwe geschikte woonruimte te vinden, vindt het college.

Pré-mantelzorgwoning

Bij mantelzorg gaat het om vrij intensieve zorg voor minimaal tien uur per week. Molenlanden kent ook pré-mantelzorgwoningen, voor een periode van maximaal tien jaar. Zo kunnen mensen zich voorbereiden op een periode waarin zij naar verwachting mantelzorg nodig gaan hebben. Er is recht op een pré-mantelzorgwoning wanneer iemand 70 jaar of ouder is. In een pré-mantelzorgwoning mag een partner na het overlijden van de echtgeno(o)t(e) blijven wonen als hij/zij binnen vijf jaar zeventig jaar wordt.

Door een aanpassing van de procedure is het college van burgemeester en wethouders in de toekomst bevoegd om te beslissen over mantelzorgwoningen. De raadsleden bogen zich op dinsdag 10 januari, tijdens de vergadering van de commissie wonen, werken & verkeer, over het onderwerp. Wat hen betreft hoeft er tijdens de raadsvergadering op dinsdag 24 januari niet verder over overlegd te worden.
Raadsleden hadden nog wel enkele vragen en opmerkingen. Anne Marie Mollema (Doe Mee): "Kan ik zodra ik zeventig wordt voor mijn zoon een unit in de tuin zetten?” Wethouder Arco Bikker: "Dan moet uw zoon wel van plan zijn om u mantelzorg te gaan verlenen, indien dat gewenst is. Er moet sprake zijn van een duurzame relatie. Misschien is het goed om dat nog even mee te geven aan uw zoon.”

Meer op: hetkontakt.nl