• Jan van Buren.
• Jan van Buren. Foto: Geurt Mouthaan

Lucom: schild tegen digitale fraude

groot-ammers • Een schild tegen spookfacturen en digitale fraude: MKB Rotterdam Rijnmond biedt hiervoor een tool van Lucom Benelux BV uit Groot-Ammers aan.

Het belangrijkste voordeel: de tool is in gebruik en qua kosten bereikbaar voor het midden- en kleinbedrijf en zzp-ers, ook als ze geen lid zijn van MKB Rotterdam Rijnmond. "De huidige totaaloplossingen zijn te duur en te groot voor deze ondernemers", vertelt Jan van Buren, eigenaar van Lucom. "Met onze faciliteit kun je voor 150 euro drie jaar onbeperkt digitale documenten verzegelen en ondertekenen." Het bedrijfsleven worstelt steeds meer met digitale fraude. Eén van de meest aansprekende voorbeelden: de transfer van voetballer Stefan de Vrij van Feyenoord naar Lazio Roma, waar criminelen met een spookfactuur 2 miljoen euro buitmaakten. Van Buren: "In het MKB komt dit ook steeds vaker voor. De computers in het bedrijf zijn goed beveiligd, maar mails naar buiten toe, daar gaat het fout. Offertes en facturen kunnen veranderd of nagemaakt worden, met alle nadelige gevolgen van dien. Als je in je relatie met een opdrachtgever of leverancier zoiets meemaakt, blijft die relatie verstoord."
Een betrouwbare ondertekening en verzegeling van digitaal verstuurde documenten opzetten is een ingewikkeld project voor een ICT-bedrijf. Lucom slaagde erin om de complexiteit zo te verwerken dat het werken met de tool heel eenvoudig werkt. Dat bewijst een demonstratie van Jan van Buren. Na de aanmelding bij MKB Rotterdam Rijnmond kost het ongeveer twintig, dertig seconden om documenten te ondertekenen en verzegelen. "Een groot voordeel is dat je dat met meerdere stukken tegelijkertijd kunt doen, zodat het nog gebruiksvriendelijker is."

De tool is beschikbaar via de site mkb-rotterdam.nl. Voor Jan van Buren komt een wens uit die hij al veel langer had. "De opbrengsten dekken de kosten bij lange na niet. Natuurlijk brengt het naamsbekendheid met zich mee, maar voor ons is dit geen commercieel project. Samen met MKB Rotterdam Rijnmond willen we hiermee het ondernemersklimaat in de regio veiliger en dus beter maken." Lucom geeft 18 januari om 16:00 uur een digitale presentatie. Opgeven: bit.ly/ondertekenwebinar.

Geurt Mouthaan