Fop Gouman: na de zomer aan de slag bij Nieuw-Lekkerland.
Fop Gouman: na de zomer aan de slag bij Nieuw-Lekkerland. Foto: John de Pater

Fop Gouman: keuze met fijn gevoel

nieuw-lekkerland • Dat Fop Gouman hoog op de shortlist van Nieuw-Lekkerland stond, kan nauwelijks een verrassing worden genoemd. Hij voldoet namelijk aan alle voorwaarden die nodig zijn om de selectie  te leiden.

Gouman is duidelijk, streng waar nodig, beschikt over goede communicatieve vaardigheden, dito oefenstof en spreekt de voetbaltaal. Daarnaast past hij gevoelsmatig bij een vereniging als Nieuw-Lekkerland; een club met een sterk meelevende aanhang en een portie beleving die je bij veel andere verenigingen niet zult aantreffen. "Ik denk dat dit een club is waarmee ik goed match,", glimlacht Gouman. "Ik ga hier dan ook graag aan de slag." 

Berichtje

Nadat Bert Buizert zijn congé had gekregen als hoofdtrainer op sportpark Excelsior, werd Ronald Hulsbosch bereid gevonden om diens taken tot het einde van dit seizoen over te nemen. Hulsbosch maakte ook meteen duidelijk dat het echt bij een interim-trainerschap zou blijven, druk als hij het heeft met zijn zaak. "Ik heb Ronald meteen na zijn indiensttreding bij Nieuw-Lekkerland een berichtje gestuurd om hem te feliciteren," vertelt Fop Gouman. 

Voordragen

"Snel daarna kreeg ik een whatssap terug met vragen als: 'Is Nieuw-Lekkerland niets voor jou komend seizoen?' en 'Zo ja, zal ik je voordragen bij de club?' Ik had inmiddels al besloten een telefoontje naar Nieuw-Lekkerland te plegen om kenbaar te maken dat ik geïnteresseerd was om Ronald op te volgen aan het eind van dit seizoen. Wat bleek: de club had ook mij in het vizier. We zijn kort daarop om de tafel gaan zitten, hadden positieve gesprekken en pakten vervolgens snel door."

Saamhorigheid

Fop Gouman werkt nu nog bij VVGZ, waar hij bezig is aan zijn vierde seizoen. Daarvóór leidde hij clubs als Alblasserdam, FC Binnenmaas en Heerjansdam. "Objectief gezien zijn er nauwelijks redenen te verzinnen waarom ik bij VVGZ zou vertrekken", zegt hij. "Ik heb het er nog steeds geweldig naar mijn zin. Het is een mooie vereniging en ik heb de beschikking over een fijne spelersgroep. We hebben, zoals alle andere voetbalclubs, twee seizoenen lang moeten dealen met de coronamaatregelen, maar zijn desondanks toch goed door die lastige periode heen gerold. Waar we konden trainen, trainden we. En altijd was er, ondanks de soms moeilijke omstandigheden, dat prachtige enthousiasme van de jongens. Die saamhorigheid van de ploeg en de mensen eromheen werken in positieve zin door naar het huidige seizoen, waarin we in een zware tweede klasse-poule toch al mooi 22 punten in de knip hebben en prima in de bovenste regionen meedraaien. Daar mogen we best trots op zijn. Toch zegt mijn gevoel dat het goed is om na vier seizoenen aan iets nieuws te beginnen. En dat wordt Nieuw-Lekkerland!"

Gevarenzone

De groen-witten hebben het vooralsnog zwaar in hun afdeling en bivakkeren na een reeks magere resultaten in de gevarenzone. Die ongewenste status was één van de redenen waarom men tussentijds afscheid nam van trainer Bert Buizert en Ronald Hulsbosch tot een rentree op tijdelijke basis verleidde. Laatstgenoemde moet er met zijn enthousiaste en bindende aanwezigheid voor zorgen dat het zwalkende elftal weer punten gaat pakken en zichzelf richting middenmoot manoeuvreert. De beleidsbepalers op sportpark Excelsior  hebben er alle vertrouwen in dat Hulsbosch' aanwezigheid de positieve impuls gaat geven die de ploeg zo nodig heeft. 

Pittig

"Uiteraard hoop ik dat het Ronald zal lukken om met Nieuw-Lekkerland in de eerste klasse te blijven. Dat zal nog een pittige opgave worden, vooral ook omdat we ook hier te maken hebben met een brede degradatiezone. Tegelijkertijd weet ik dat Ronald in staat is om het kunstje te flikken. Hij is een echte winnaar. ik hoop dat het positieve scenario straks de praktijk zal zijn. In dat geval ben ik komend seizoen hoofdtrainer van een eersteklasser. Loopt het anders dan ga ik met net zoveel enthousiasme aan de slag bij Nieuw-Lekkerland. Ik heb vooral voor deze club gekozen omdat het er bruist en het voetbal op sportpark Excelsior nog écht leeft. Beide spreken me enorm aan. Maar eerst wil ik mijn periode bij VVGZ goed afsluiten. Onze doelstelling voorafgaand aan het seizoen was om ons zo snel mogelijk in veiligheid te spelen, maar we hebben ook een droom: de nacompetitie bereiken. Of dat laatste haalbaar is, zal de komende tijd moeten blijken. Voorlopig doen we het hartstikke goed en bevinden we ons in de kopgroep. Het allermooist zou zijn dat VVGZ aan het eind van de rit gepromoveerd is en Nieuw-Lekkerland zich weet te handhaven. In dat geval kom ik met mijn nieuwe club mijn oude tegen in de competitie. Dat zou wat zijn, hé?! 

Jan Timmer