Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Oekraïners vieren Kerst in Groot-Ammers met vroegere gastgezinnen en burgemeester

Algemeen

GROOT-AMMERS • Een aantal bewoners van de Oekraïne Opvang Molenlanden heeft op zaterdag 7 januari Kerstfeest gevierd met hun familie en voormalige gastgezinnen uit de particuliere opvang.

Speciale genodigden in Groot-Ammers waren burgemeester Theo Segers en zijn vrouw. Zij hebben heerlijk meegegeten en genoten van de fijne sfeer en warmte in de opvang.

Het Kerstfeest binnen de Russisch Orthodoxe Kerk valt niet op 25 en 26 december, maar op 7 en 8 januari. Veel Oekraïners houden die datums aan voor de viering van Kerst. In de Oekraïne Opvang Molenlanden, waar bijna 45 Oekraïners een thuis gevonden hebben, werd daarom op zaterdag 7 januari kerst gevierd met een bingo en een gezamenlijke kerstmaaltijd.

‘s Morgens werd met hulp van de bewoners, de beveiliging, vrijwilligers en de locatiemanagers een lange tafel klaargezet ter voorbereiding van een gezellige middag. Er kwamen Oekraïense vlaggen uit de kamers en in de keuken werden een aantal typische Oekraïense gerechten bereid.

Door een vrijwilliger zijn vier grote pannen goulash klaargemaakt. De maaltijd werd geopend met het zingen van het Oekraïense volkslied, en ook onder het eten werden er af en toe luidkeels Oekraïense liederen gezongen. De burgemeester en zijn vrouw kregen uitleg over de liederen door een zestienjarige bewoonster die al goed Nederlands spreekt. Een lied ging over de oorlog, een andere over de liefde voor Oekraïne.

Voor zowel de bewoners als voor de andere aanwezigen was het een hele fijne, geslaagde middag. Zoals de bewoners zeggen: “We zijn één grote familie hier in het huis.” En zo voelde het ook zeker aan tafel.