Uitslaande brand legt woning met rieten dak in as

noordeloos • In de nacht van dinsdag op woensdag is een grote brand ontstaan in een rietgedekte woning aan de Noordzijde in Noordeloos. 

De brand brak rond 00:45 uur uit; de eerste melding betrof een schoorsteenbrand. De brandweer besloot al snel op te schalen naar ‘zeer grote brand', mede vanwege de waterwinning. Met meerdere hoogwerkers werd het vuur van bovenaf bestreden.

Een gespecialiseerd rietendak-team van de brandweer Utrecht werd gealarmeerd om mee te helpen met het bestrijden van de brand. De brandweer, die met diverse eenheden aanwezig was, focuste zich vooral op het voorkomen van verdere uitbreiding van de brand.

Na enige tijd besloot de brandweer om het pand, met daarin meerdere woningen, gecontroleerd uit te laten branden en zich te richten op het behouden van de naastgelegen loodsen. Toen het rieten dak geblust was, werd een kraan ingezet om de woning uit elkaar te trekken. Rond 6.00 uur werd het sein ‘brand meester' gegeven. De brandweerlieden gingen aan de slag met afblussen.
Het overslaan van het vuur is voorkomen en bewoners van de buurwoning konden terugkeren naar huis.

Onderzoek
Op dit moment is het nog onbekend hoe de brand is ontstaan. Het team brandonderzoek kwam ter plaatse. De bewoners hebben zich in veiligheid kunnen brengen. Burgemeester Theo Segers bezocht de bewoners en omwonenden om hen een hart onder de riem te steken. Ook Stichting Salvage stond de gedupeerden bij.

Een foto van deze brand staat naast dit bericht. Meer foto's staan online op www.hetkontakt.nl/alblasserwaard.