Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Symbolisch protest tegen Chemours blijft ook in 2023 doorgaan

Algemeen

DORDRECHT/REGIO • Ook de laatste zaterdag van dit jaar ging de Sliedrechtse actiegroep ‘Gezondheid voor Alles’ weer naar Chemours in Dordrecht om daar voor de 144ste keer, als symbolisch protest tegen de voortdurende uitstoot van kankerverwekkende PFOA/PFAS/GenX stoffen, een aantal emmers met door dat bedrijf vervuilde Sliedrechtse grond terug te storten. De wekelijkse actie wordt in het nieuwe jaar voortgezet.

Inmiddels is er op die ludieke en symbolische manier bijna 10 ton vervuilde grond teruggestort, door de actiegroep, die bestaat uit sympathisanten uit Sliedrecht en Papendrecht. Dat lijkt een druppel op een gloeiende plaat. Maar het jarenlange, wekelijkse, onverzettelijke protest van de actiegroep ‘Gezondheid vóór alles’ legt qua bewustwording letterlijk en figuurlijk steeds meer gewicht in de schaal.

In 2022 is de PFAS-problematiek bij de lokale, provinciale en landelijke politiek steeds vaker onderwerp van gesprek. Mede daardoor zijn de grenzen van de maximaal toegestane hoeveelheden PFAS door het provinciebestuur van Zuid-Holland fors verlaagd, zodanig zelfs, dat Chemours daar bij de rechter beroep tegen heeft aangetekend.

Overigens heeft de actiegroep eerder dit jaar ook formeel bezwaar aangetekend bij het provinciebestuur tegen het verlenen van de nieuwe zogenaamde revisievergunning aan Chemours. Daarnaast waren deelnemers van de actiegroep het afgelopen jaar regelmatig betrokken bij allerlei andere activiteiten om het PFAS-probleem in het nieuws te houden.

Chemours is helaas nog niet zo ver om het gebruik van PFAS te stoppen en daarom gaat de Actiegroep Gezondheid voor Alles ook in 2023 door met hun wekelijkse emmertjes protestactie. “Want het afgelopen jaar is gebleken, dat al onze kleine beetjes wel degelijk helpen om ons leefmilieu, zeker hier, uiteindelijk te verbeteren”, aldus de actiegroep.