Nieuwe aanpak veiligheid in wijken

woerden • Dat is terug te lezen in het nieuwe Integrale Veiligheidsplan (IPV) dat de afgelopen week naar de gemeenteraad is gestuurd. "Het is nu aan de raad om te bepalen wat ze met onze prioriteiten gaat doen", aldus burgemeester Victor Molkenboer, verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid. 

Ondermijning

Voor de periode 2023-2026 ligt een grote focus op ondermijning. Molkenboer noemt ondermijning een ‘diepgeworteld probleem’ dat ook in Woerden aangepakt moet worden. “Het gaat om het grijze gebied waarmee gewone mensen de praktijken van criminele organisaties mogelijk maken. Denk aan het witwassen van crimineel geld of het verhuren van een ruimte voor doeleinden die je liever niet wilt weten. Het is een web waar onze samenleving langzaam in verstrikt raakt, als we er niets tegen doen.”

Molkenboer neemt afhaal- en bezorgrestaurants als voorbeeld. Die worden in toenemende mate als dekmantel gebruikt om crimineel geld wit te wassen. “Zo’n restaurant zegt dan dat ze bij honderd mensen een bestelling hebben bezorgd terwijl dat er misschien maar twintig zijn geweest. Dan kun je er vanuit gaan dat er iets niet in de haak is.” 

De gemeente zet voortaan vaker Bibob-beleid in. Dit om de achtergrond van bedrijven en personen met wie zij zaken doen te screenen. “Met Bibob kunnen we beter controle houden en makkelijker vergunningen innemen.”

Jeugdoverlast

Om Woerden veilig en leefbaar te houden voor alle inwoners, is er ook veel aandacht voor jeugdoverlast. Jongeren plegen steeds vaker zware criminaliteit op jongere leeftijd. Door in te zetten op preventie en handhaving moet de overlast door jongeren verminderd worden. Het streven is dat het aantal meldingen van jeugdoverlast in 2026 is gedaald.

Door de jeugdoverlast terug te dringen, wordt niet alleen voorkomen dat jongeren in de criminaliteit belanden, maar ook het veiligheidsgevoel van inwoners vergroot. Het Schilderskwartier heeft daarbij de speciale aandacht omdat inwoners in die wijk veel overlast ervaren. Met een integrale aanpak vanuit de politie, welzijnswerk, Cazas Wonen en inwoners moet deze overlast worden tegengegaan.

Enkele aanpassingen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) kunnen daarbij helpen. Door wijzigingen en toevoegingen van artikelen, zoals bijvoorbeeld de verboden op messen, lachgas en gelblasters (volautomatisch speelgoedwapen dat ballen afschiet, red.) zijn er meer mogelijkheden om te handhaven. 

Ook moet er harder opgetreden gaan worden tegen gevaarlijke honden. Molkenboer: “Op dit moment is het zo dat er pas een waarschuwingsbrief gestuurd wordt bij een ernstig bijtincident. Dat willen we veranderen naar een licht bijtincident. Als er, nadat er een waarschuwingsbrief verstuurd is, nog een incident plaatsvindt, kan de hond getest worden of die agressief is. Wordt die als agressief bestempeld, kan die worden ingenomen of een muilkorfplicht krijgen."

Geld

Voor de uitvoering van het IPV zijn twee dingen nodig: geld en mankracht. Op dit moment geeft de gemeente ongeveer vier ton uit aan alle maatregelen op het gebied van veiligheid. Mocht de raad instemmen met alle plannen van het college, kost dat de gemeente zo’n 3,5 ton. "We weten dat dit een flinke hap geld is en we weten ook niet of de gemeenteraad hier helemaal mee akkoord gaat. We hopen in ieder geval op ruim een ton om extra te investeren in de veiligheid", zegt Molkenboer optimistisch. 

De burgemeester benadrukt dat het helemaal niet zo slecht gaat met Woerden. “Ik denk zelfs dat we het heel goed doen. We hebben de controle, maar wil je die controle behouden, moet je niet stilstaan. Dan loop je al snel achter de feiten aan.”

Eind juni neemt de gemeenteraad een besluit over de voorstellen van het college.

Bram Immerzeel