• Leerlingen met het portret van Anna Bouwman.
• Leerlingen met het portret van Anna Bouwman. Foto: aangeleverd

Fotoproject 'Crisis' in de Petruskerk

woerden • In de Petruskerk in Woerden is donderdag het fotoproject ‘Crisis’ van havo 5-leerlingen van het Kalsbeek College geopend. 

De leerlingen maakten foto’s voor het project en legden interviews af met mensen die vanuit hun persoonlijke ervaring vertellen over de Tweede Wereldoorlog en de traumatische gevolgen daarvan. Ook zijn er verhalen opgenomen van ervaringen van latere oorlogen, waarbij vluchtelingen en veteranen vertellen over conflicten in Vietnam, Libanon en Syrië. Het project is een samenwerking met de Stichting 4 en 5 mei Woerden en beleeft dit jaar zijn zesde editie met een boekje en expositie in de Petruskerk.

Jasmijn Lecomte, Maud van Geilswijk en Marijne Wassenaar spraken met Anna Bouwman, dochter van een goedgebekte Amsterdammer en een verlegen molenaarsdochter, die elkaar ontmoetten doordat hij bij haar familie kwam onderduiken. "Soms komt er uit alle ellende toch iets moois voort", zegt docent Claudia van Putten. Zij verzorgde de lessen fotografie in de fotostudio van het Kalsbeek College.

"Leerlingen komen in één op één-contacten in aanraking met mensen die een verhaal rond crises te vertellen hebben. Verhalen over het strijden voor persoonlijke vrijheid in een samenleving waarin ‘afwijkend gedrag’ niet wordt getolereerd, laten leerlingen heel direct kennismaken met werelden waarin het niet vanzelfsprekend is om je mening te geven en om vrij te zijn. Dit past mooi in de doelstelling van de stichting en van het Nationaal Comité 4 en 5 mei”, schrijft Jan van Es, voorzitter van Stichting 4 en 5 mei Woerden in het voorwoord.

Belangstellenden kunnen tot eind mei de expositie bezichtigen tijdens de reguliere openingstijden in de Petruskerk. Een papieren versie van het boekje is zowel bij de Petruskerk als bij de loge van het Kalsbeek College, locatie Schilderspark, op te halen.