Vragen over alternatief plan Rembrandtbrug

woerden • Met een nieuwe variant voor het tracé van de toekomstige Rembrandtbrug kan de gemeente Woerden mogelijk miljoenen euro's besparen. D66 vraagt zich af waarom deze variant nu pas op tafel ligt. 

Toen in december het besluit viel om de Rembrandtbrug (kosten ruim 31 miljoen euro) aan te leggen, was er niets bekend over de zogenaamde 'midden-variant'. Het nieuwe tracé is in beeld gekomen na de aankoop van het A-ware pand door Ontwikkelingsmaatschappij Utrecht (OMU). Het pand gaat plat, waardoor er 1,2 hectares aan terrein beschikbaar komt. 

Inpasbaar

De gemeente onderhandelt nu met de OMU om een stukje grond aan de Kuipersweg over te nemen. Dit om aanleg van de 'midden-variant' mogelijk te maken. Die variant is goedkoper en beter inpasbaar dan de oostelijke variant waar de raad 'ja' tegen heeft gezegd.
Het tracé van deze variant gaat deels over bedrijventerrein Barwoutswaarder. En daar hebben veel ondernemers moeite mee. Een aantal wil niet wijken voor het tracé van de Rembrandtbrug. Bovendien zijn er nu al problemen met de verkeersafwikkeling en bevoorrading op het verouderde bedrijventerrein. Wanneer over een paar jaar de nieuwe brug er ligt, nemen deze verkeersproblemen alleen maar toe en worden de bedrijven moeilijk bereikbaar, vrezen de ondernemers.
D66 heeft schriftelijke vragen ingediend en wil weten waarom wethouder Arjan Noorthoek (verkeer) in december de besluitvorming over de Rembrandtbrug heeft doorgezet, terwijl toen al bekend was dat door de aankoop van het A-ware pand een betere en goedkopere variant mogelijk was. Als de raad de nieuwe variant ziet zitten, zal er opnieuw een besluit moeten worden genomen over de Rembrandtbrug. Zonder bezwaren kan de bouw van de brug op zijn vroegst in 2026 beginnen.