Start campagne 'Trapper niet in!'

regio • Het landelijke aantal verkeersslachtoffers dat na een fietsongeval waarbij alcohol in het spel is op de spoedeisende hulp belandt, is in de afgelopen tien jaar met 84 procent gestegen. Met de campagne 'Trapper niet in!' maakt de provincie Utrecht de overwegend jonge doelgroep hiervan bewust.

En dat is hard nodig, aldus David Baden, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Spoedeisende Hulp Artsen (NVSHA) en tevens spoedeisende hulp arts bij het Diakonessenhuis in Utrecht. De campagne is gericht op 18 tot 34-jarigen, de grootste leeftijdsgroep onder de fietsslachtoffers die na alcoholgebruik op de spoedeisende hulp belanden. Met deze campagne wil de provincie jongvolwassenen laten weten dat dronken fietsen gevaarlijk is en een ongeval ernstige gevolgen kan hebben, zoals hoofd- of hersenletsel.

Uit recent onderzoek van VeiligheidNL blijkt dat fietsongevallen waarbij sprake is van alcoholgebruik, vaak niet blijven bij slechts een schram of blauwe plek. Landelijk gezien eindigen wekelijks maar liefst veertig fietsers met hersenletsel op de spoedeisende hulp. Opvallend is dat het in de meeste gevallen om een eenzijdig ongeval gaat. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat de gevaren van fietsen onder invloed van alcohol nog vrijwel onbekend zijn onder jongvolwassenen.  

Met VeiligheidNL deed de provincie onderzoek om de campagne te laten aansluiten bij de doelgroep.