Afbeelding
Foto: stockfoto

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag

woerden • Ook dit jaar wordt in Woerden aandacht besteed aan de herdenking van de gevallenen (op 4 mei) en Bevrijdingsdag (5 mei). De Stichting 4 en 5 mei Woerden heeft voor beide dagen een programma samengesteld.

Zoals gebruikelijk zijn er op 4 mei twee achtereenvolgende herdenkingen. De Woerdense oorlogsslachtoffers worden vanaf 18.00 uur herdacht op de Algemene Begraafplaats aan de Meeuwenlaan. Hier worden toespraken gehouden door onder meer burgemeester Victor Molkenboer en de nestor van de gemeenteraad, Hendrie van Assem. Kransen en bloemstukken worden hier gelegd namens het Woerdense gemeentebestuur, de nabestaanden, de Molukse gemeenschap en de Stichting 4 en 5 mei Woerden. Fanfarekorps Excelsior, Dick van Vliet en Jan Spring in ’t Veld verzorgen de muziek. 

Duiven

Bij de gedenknaald aan de Meeuwenlaan is van 19.00 tot 19.45 uur gelegenheid om bloemen te leggen. De plechtigheid zelf begint om 19.45 uur met muziek door Daantje van den Broek, Marcel Kooijman en fanfarekorps Excelsior. De twee minuten stilte zijn dan om 20.00 uur, gevolgd door het Wilhelmus, een toespraak van burgemeester Molkenboer. Na opnieuw muziek worden duiven gelost en wordt de vrijheidsvlam ontstoken. Vanaf 21.00 uur is in Het Klooster een speciale voorstelling rond de Tweede Wereldoorlog in het kader van het project Theater na de Dam.

Op het Kerkplein vindt op 5 mei een programma plaats met muziek en gesproken woord. Dit begint om 15.00 uur. Diverse Woerdense bands en solisten treden op. Ook is er een uitvoering door een Oekraïens kinderkoor. Kinderen van Woerdense basisscholen dragen gedichten voor rond oorlog en vrede. Het programma duurt tot circa 18.30 uur. Vanaf 20.00 uur verzorgt Harmonie De Vriendschap een bevrijdingsconcert in de Bonaventurakerk. Het hele programma is gratis toegankelijk.