• Jan van Os (88) met zijn schoenen waarmee hij een rondje IJsselmeer gaat lopen.
• Jan van Os (88) met zijn schoenen waarmee hij een rondje IJsselmeer gaat lopen. Foto: Paul van den Dungen

Woerdenaar Jan van Os (88) wandelt 450 kilometer voor Stichting ALS

Nieuws

WOERDEN • Jan van Os loopt eerst een rondje IJsselmeer om daarna aan de startstreep te verschijnen van de Nijmeegse Vierdaagse. Dit alles voor het goede doel.

De route zit bij Jan van Os (88) helemaal in zijn hoofd, als hij op zaterdag 6 mei om negen uur ‘s morgens bij De Pompier in Woerden begint aan zijn tocht rond het IJsselmeer. In veertien etappes loopt hij 450 kilometer, met als doel zoveel mogelijk geld op te halen voor de Stichting ALS.

ALS (amyotrofische laterale sclerose) is een progressieve ziekte van de zenuwcellen waarbij de spieren geleidelijk uitvallen. Het uitvallen van de ademhalingsspier is vaak de oorzaak van overlijden. Van de dodelijke ziekte ALS is wetenschappelijk nog niet zoveel bekend en evenmin bestaan er medicijnen die de ziekte kunnen stoppen of genezen. Jan van Os maakt het van nabij mee. Zijn schoonzoon heeft ALS, maar ook één van zijn vroegere dienstmakkers.

Iedere euro telt
De in 1934 geboren Van Os is nog steeds recht van lijf en leden. Als jonge, dienstplichtige marinier, werd hij uitgezonden naar Nieuw Guinea, een periode die hem zijn hele leven is bijgebleven. Na zijn diensttijd werkte hij tot zijn 64e in de verzekeringswereld. Stilzitten is geen optie voor de Woerdenaar. Lopen en fietsen maken een onlosmakelijk verbonden deel uit van zijn dagelijkse bestaan. Dankzij ‘Vrienden op de fiets’ heeft hij op zijn route de nodige particuliere adresjes waar hij kan overnachten. “Ik hoop dat dit initiatief een reden is om een donatie te doen, want dat is echt hard nodig. Iedere euro telt.”

Route
Via Woerden, Abcoude, Ilpendam, Hoorn, Andijk en Den Oever gaat hij even verder met de bus naar Kornwerderzand, omdat de Afsluitdijk voor fietsers en voetgangers is afgesloten. Daarna vervolgt hij zijn tocht naar Koudum en houdt hij een rustdag in Lemmer. Vanuit Lemmer gaat hij naar Blokzijl, IJsselmuiden, Nunspeet, Nijkerk, Naarden en Loenersloot weer terug naar Woerden waar hij op zaterdagmiddag 20 mei bij De Pompier op het Kerkplein arriveert. Jan betaalt onderweg alle kosten uit eigen zak. Gezien zijn leeftijd en de 15 kilo wegende rugzak loopt hij maximaal 5 kilometer per uur. De etappes zijn gemiddeld 30 kilometer, plus één rustdag op zaterdag 13 mei in Lemmer.
Maar het is nog niet genoeg. Als hij weer is uitgerust gaat hij, inmiddels 89 jaar, voor de tiende keer de Vierdaagse van Nijmegen lopen. Ook daar hoopt hij nog geld te kunnen inzamelen voor zijn actie. Hij bevindt zich daar onder de (oud)mariniers en geniet met volle teugen van die Nijmeegse Vierdaagse.

Wildvreemde mensen
Ook in Woerden heeft hij onlangs met zo’n 15 deelnemers een alternatieve vierdaagse gelopen. Daarmee wist Van Os al 7.500 euro op te halen. “Het is vaak ontroerend dat er onderweg wildvreemde mensen zijn die je gewoon in het volste vertrouwen geld toestoppen voor de Stichting ALS.”

Iedereen die Jan van Os een hart onder de riem wil steken en een bijdrage, klein of groot, aan hem wil doneren voor de Stichting ALS kan dit doen door naar deze website te gaan: https://wandelen.alsacties.nl/fundraisers/jan-van-0s (schrijf in het vakje ‘zoeken’ de naam van Jan van Os)