Nieuwe bomen langs de Grechtkade

kamerik • Langs de kade van de Grecht zijn eind maart over een lengte van ruim 6 kilometer in totaal 680 bomen en struiken geplant. Dit is gebeurd op aandringen van Stichting Hugo Kotenstein. 

De kade is een aantal jaar geleden verbreed en verhoogd om te voldoen aan de veiligheidsnormen. Tijdens de kadeverbetering moest een groot aantal bomen worden gekapt. De stichting wilde graag de landschappelijke waarden van de Grechtkade herstellen door het planten van nieuwe bomen en struiken. Voorafgaand aan de herplant is er een beplantingsplan opgesteld. Langs de kade staan nu op verschillende locaties nieuwe knotwilgen. Ook zijn in drie brede stroken onder andere zomereiken, berken, meidoorns en wilgen de grond in gegaan.

Veeneik

Tevens is het informatiebordje bij de oude veeneik vernieuwd. Bij de bouw van gemaal Oud-Kamerik zijn de restanten van een 3500 jaar oude eik opgegraven. De veeneik is te bewonderen bij het trekpontje over de Grecht. Bij de veeneik stond altijd een informatiebordje. Dit bordje was vernield, maar is op verzoek van de Stichting Hugo Kotestein opnieuw geplaatst.
Het dak van gemaal Oud-Kamerik is toegankelijk voor publiek en een mooie plek om de omgeving te bekijken. Hier staan ook informatiepanelen over de geschiedenis van het landschap en het waterbeheer. Het is niet precies bekend hoeveel de bodem in veengebieden is gedaald. Waarschijnlijk lag het veenpakket vroeger op de hoogste delen zo'n 3,5 meter boven NAP. Ongeveer de hoogte van het dak van het gemaal.