Loslopende hond bijt ree op Landgoed Bredius

woerden • Stichting Landgoed Bredius doet een oproep aan mensen om hun hond aan te lijnen. Dit na een bijtincident, waarbij een herder de ree beet die op het landgoed verblijft.

Het incident dateert van 17 februari jongstleden. Een wandelaar zag de ree voorbij rennen, gevolgd door de herdershond. “De ree liep zich klem tegen een spijlenhek bij het tijdelijke gebouw van de Wilhelminaschool en kon geen kant meer op”, schrijft Rinie Blauw van de stichting in een verklaring. De hond beet het hertje in de keel en keerde met een bebloede bek terug bij zijn eigenaar, toen die hem riep. De ree strompelde richting de school en verdween achter de struiken. Intussen is de ree gelukkig weer op het landgoed gezien.

Jachtinstinct

De eigenaar van de hond was volgens Blauw overstuur en maakte honderduit haar excuses. “De hond was namelijk niet aangelijnd. De ree is eerder op het landgoed door een loslopende hond achtervolgd en ook toen was de eigenaar onthutst over het gedrag van de hond, omdat hij anders altijd zo goed luistert. Ook de meest trouwe honden hebben een jachtinstinct, waardoor ze wilde dieren kunnen opjagen en aanvallen. Reeën, hazen en sommige vogels bijvoorbeeld slaan op de vlucht wanneer ze zich bedreigd voelen. Honden verstoren op die manier, vaak zonder dat hun baasjes het in de gaten hebben, nesten en jongen van dieren die het al moeilijk hebben.”
Met uitzondering van het Thijssepad en het hondenuitrenveld aan het Brediuspad geldt overal op het Landgoed Bredius een aanlijnplicht voor honden. Daarom verzoekt Landgoed Bredius eigenaren dringend om hun hond aan te lijnen tijdens de wandeling.