Woerden ondertekent woondeal

regio • In de provincie Utrecht worden tot 2030 ruim 83.000 woningen gebouwd. Dat is vastgelegd in drie woondeals waar de gemeenten dinsdag hun handtekening onder hebben gezet. 

Het gaat om drie woondeals voor de regio's U10 (samenwerking van zestien Utrechtse gemeenten waaronder Woerden), Amersfoort en Foodvalley. Deze woondeals bevatten afspraken over waar deze woningen moeten komen, het soort woningen en het segment waar deze woningen in vallen. Ook zijn er afspraken opgenomen over het betaalbaar houden van de woningen. Namens het Rijk ondertekende minister Hugo de Jonge de overeenkomst.
In de regio U10 gaat het om de bouw van 61.000 huizen. Volgens wethouder Arjan Noorthoek (wonen) is er ook in Woerden een grote behoefte aan betaalbare woningen. "Dat is in deze tijd geen gemakkelijke opgave, met de hoge rentestand, stikstofproblematiek, een overbezet stroomnetwerk en personeelskrapte. Daarom tekent de gemeente Woerden de woondeal mee. Hierin hebben we samen met het Rijk, de provincie, de corporaties en marktpartijen afspraken gemaakt over het versnellen van de bouw van betaalbare en duurzame woningen. Daarbij is er ook geld nodig voor goede ontsluitingswegen. Met elkaar zetten we alles op alles om de uitdagingen aan te gaan."
De huizenprijzen in de provincie Utrecht zijn hoger dan het landelijk gemiddelde en uit onderzoek blijkt dat vooral de betaalbare koopwoning ontbreekt. Daarnaast zijn de wachttijden voor een sociale huurwoning hoog, gemiddeld 11 jaar.