• VVD-raadslid Florian Bos met achter hem de locatie waar de tweehonderd flexwoningen kunnen komen.
• VVD-raadslid Florian Bos met achter hem de locatie waar de tweehonderd flexwoningen kunnen komen. Foto: VVD Woerden

VVD pleit voor bouw flexwoningen

woerden • De liberalen zien een stuk gras naast wijkpark Molenvliet als mogelijk geschikte locatie. 

Raadslid Florian Bos komt binnenkort met een initiatiefvoorstel om flexwonen te onderzoeken. “Dan is het aan de raad om er een beslissing over te nemen.” Hij wijst erop dat er in de periode 2018-2022 jaarlijks gemiddeld 187 woningen bij zijn gekomen. Volgens planning gaat het tussen 2023 en 2026 om het dubbele aantal huizen (305). Toch vreest Bos dat dit niet voldoende zal zijn. “Er wordt standaard rekening gehouden met uitstel, maar de meeste woningzoekenden kunnen niet wachten. Daarnaast is er een gat in 2024, dan worden er slechts 92 woningen opgeleverd.” 

Fabriek

Flexwoningen kunnen helpen de tekorten te verminderen. De units worden in een fabriek ‘gebouwd’ en zijn daardoor te stapelen, aan elkaar te schakelen en gemakkelijk te verplaatsen. Door kortere juridische procedures kan een bestaande woonwijk snel worden uitgebreid met tijdelijke woningen, verklaart de VVD. “In theorie kun je ze binnen een jaar plaatsen”, zegt Bos, “maar in de praktijk ben je wel wat meer tijd kwijt. Zo heb je te maken met omwonenden, moet je het nodige grondwerk verrichten en duurt het lang om de infrastructuur aan te leggen.”

De units zijn ideaal voor studenten, inwoners die net gescheiden zijn of statushouders die in Woerden opgevangen moeten worden. Maar flexwonen kan ook uitkomst bieden voor gezinnen die hun huis hebben verkocht en nog niet over een nieuwe woning beschikken. Bos denkt zelf vooral aan starters. “Veel jonge mensen kunnen nu geen koophuis betalen, ook niet met een vast contract en al helemaal niet als je alleenstaand bent. Maar zij willen wel op zichzelf wonen.”

Locatie

Volgens Bos is Cazas Wonen (GroenWest) bereid om tijdelijke woningbouw te ontwikkelen als er een geschikte locatie zich voordoet. “Voor mij is een geschikte locatie naast het wijkpark Molenvliet, tussen de volkstuinen en het Weidepad. Deze grond is van de gemeente, ligt bij een woonwijk en park en kan gemakkelijk worden ontsloten via de Parklaan.” 

Hij ziet de bouw van flexwoningen niet als een wondermiddel dat de woningcrisis gaat oplossen. “Maar het zal voor veel, misschien wel wanhopige, woningzoekenden een oplossing kunnen bieden.”