• Via Meld Misdaad Anoniem kunnen burgers verdachte situaties anoniem doorgeven.
• Via Meld Misdaad Anoniem kunnen burgers verdachte situaties anoniem doorgeven. Foto: Meld Misdaad Anoniem

'Ondermijning samen aanpakken'

woerden • Ondermijning, oftewel de verwevenheid van de onder- en bovenwereld, is een probleem dat volgens de Woerdense wijkagent Jeroen van Beek alleen gezamenlijk kan worden aangepakt. “Door samen op te trekken en alert te zijn creëren we een klimaat dat helpt om ondermijning op te sporen, aan te pakken en in te dammen.”

Alert

Wat de inwoners zelf kunnen doen is voor Van Beek wel duidelijk. "In ieder geval alert zijn en het melden, ook als ze vermoedens hebben. Denk aan woningen of bedrijfspanden waar nooit iets gebeurd of juist op de meest vreemde tijden veel aanloop is. Of kijk eens naar winkels waar klanten kort in- en uitlopen of veel auto’s met ongure types voor komen rijden. Maar ook vreemde geuren of drugsafval in de omgeving kunnen een teken zijn. Het is voor ons als politie heel belangrijk dat inwoners en ondernemers deze signalen van ondermijning herkennen en melden. Want een vaag onderbuikgevoel kan voor ons heel betekenisvol zijn. Soms is het net dat laatste zetje om er iets mee te gaan doen."

Er is volgens Van Beek in het recente verleden succesvol opgetreden tegen ondermijning. De ontdekking van een crystal methlab vorig jaar in de wijk Snel & Polanen is daar een goed voorbeeld van. Het drugslab kon mede worden opgerold dankzij een oplettende bouwmarktmedewerker. Die vond dat dezelfde klant wel heel vaak aceton kocht en meldde dat bij de politie. Die werd daarmee op het spoor gezet van het crystal methlab. 

Burgemeester Victor Molkenboer wijst op de panden op industrieterrein Honthorst die vorig jaar werden gesloten vanwege illegale bewoning. "Nadat er signalen binnenkwamen over mogelijk illegale praktijken in een pand, zijn wij daar gaan controleren. Uiteindelijk bleken er in meerdere panden naast elkaar tientallen mensen illegaal te wonen. De omstandigheden waren niet alleen mensonterend, maar ook gevaarlijk omdat het niet brandveilig was."

Motorclub

Calow Wagoh is nog zo’n voorbeeld. De motorclub werd in april 2021 verboden door de rechter. Molkenboer: "De rechter heeft bepaald dat Caloh Wagoh in strijd is met de openbare orde, omdat de club zich bezighoudt met zeer ernstige vormen van geweld, waaronder levensdelicten. Daarmee zijn ook alle lokale afdelingen verboden. Het dragen van de clubkleding is sindsdien ook niet meer toegestaan. Als we daarin overtredingen zien, pakken we dat zeker aan."
Meld Misdaad Anoniem is een organisatie waar inwoners verdachte situaties kunnen melden of bijvoorbeeld verdachte adressen of kentekens anoniem kunnen doorgeven. Een woordvoerder wijst erop dat M (want zo wordt Meld Misdaad Anoniem ook genoemd) niet van de politie is, maar een onafhankelijke instantie. "Bij M zien we iemands telefoonnummer en IP adres niet en ook je gegevens worden niet opgeslagen. Jouw melding wordt volledig anoniem door M naar de politie gestuurd en die start daarmee een onderzoek op."

Verlinken

Na een melding volgt niet meteen een 'zichtbare' politieactie. Het onderzoek naar een melding wordt grondig voorbereid en daar kunnen wel eens weken of maanden mee gemoeid zijn. Via M worden er dagelijks zaken opgelost, zegt de woordvoerder. "Zie het niet als verlinken, het is een gewoon een goede burgerlijke taak. Stel, jij kent de dader, maar de dader kent jou ook. Dan zou je angst voor de gevolgen kunnen hebben. Meld Misdaad Anoniem zorgt dat alle informatie die je met hen deelt ook anoniem blijft." 

Noteren

Wie vermoedens heeft van bijvoorbeeld de handel en productie van drugs, mensenhandel, illegale prostitutie, fraude met vastgoed of activiteiten rond 'foute' bedrijven, kan die doorgeven aan de politie (0900-8844) of Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Het advies is om feiten en observaties te noteren.