Wandelroute langs Stolpersteine

woerden • In Woerden is recent een nieuwe wandelroute gepubliceerd, die leidt langs de in het voetpad aangebrachte Stolpersteine. De route begint bij Het Klooster, de plek waar in 2021 de eerste steentjes werden gelegd. 

Stolpersteine - ook wel struikelstenen genoemd - liggen bij de laatst bekende verblijfplaats van tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde en meestal niet teruggekeerde Joden uit de stad. In Woerden gaat het om veertien stenen. De wandelroute loopt langs deze stenen die onder andere in de Voorstraat, Julianastraat en Singel liggen. Ook gaat de route langs het Joods monument aan de Bernhardlaan en de plek waar ooit een synagoge stond (hoek Meulmansweg-Hoge Woerd). De route eindigt bij de gedenkplaat voor onderduikers en verzetshelden aan de Rijnstraat. Meer informatie is te vinden op de website van Stichting 4 en 5 mei Woerden. De route is tevens op de mobiele telefoon te downloaden in de gratis app izi.TRAVEL. 


Provincie gaat zoeken naar geschikte locaties windmolens

regio • Provincie Utrecht gaat zelf locaties zoeken waar windturbines kunnen worden geplaatst. Daarover moet mogelijk eind dit jaar al duidelijkheid bestaan. 

Volgens de provincie raakt de verhouding tussen zonnepanelen en windmolens uit balans. Dit komt vooral omdat veel Utrechtse gemeenten zich verzetten tegen het plaatsen van mega hoge windturbines. Provincie Utrecht wil daarom helderheid scheppen in welke gebieden windenergie mogelijk is. Daarvoor laat de provincie door een onafhankelijk bureau milieuonderzoeken doen om tot locaties te komen. Gemeenten kunnen deze informatie gebruiken om zelf met windenergie aan de slag te gaan of dit door de provincie te laten doen. Voor de provincie Utrecht is een belangrijk uitgangspunt dat de windmolen minimaal voor 50 procent in bezit komt van de lokale gemeenschap. Gemeenten en inwoners gaan dan zelf bepalen wat er met de opbrengsten van de windmolen gedaan wordt. Zo kunnen de opbrengsten bijvoorbeeld worden ingezet om energiearmoede tegen te gaan of om maatschappelijke voorzieningen te ondersteunen.


Opnieuw stakingen streekvervoer

regio • Het werk in het regionale openbaar vervoer wordt vrijdag opnieuw stilgelegd. Werkgevers en vakbonden zijn het nog altijd niet eens over een nieuwe cao, meldt RTV Utrecht. De bonden willen dat het loon meestijgt met de inflatie en dat de werkgevers meer maatregelen nemen om de werkdruk te verlagen. De bonden zijn van plan om de stakingen ook na aanstaande week door te zetten als ze er niet uitkomen met de werkgeversorganisatie.