• Hatice Oksas en Belgin Heybeli voor het pand van inpakhuis Erkin in Woerden.
• Hatice Oksas en Belgin Heybeli voor het pand van inpakhuis Erkin in Woerden. Foto: Floris Bakker

Benefietdiner in Woerden voor slachtoffers aardbeving

Algemeen

WOERDEN • Met een driegangendiner in wijkcentrum Molenvliet wordt vrijdag geld ingezameld voor de aardbevingsslachtoffers in Turkije en Syrië.

Verwoeste gebouwen, duizenden doden: de beelden van het door aardbevingen getroffen gebied in Turkije en Syrië doen Hatice Oksas veel. “Het is niet te beschrijven wat de mensen daar meemaken”, zegt ze met tranen in haar ogen. “Ze zijn alles kwijt, dat doet zo’n pijn. Ik slaap er bijna niet van.”

Voor haar vriendin Belgin Heybeli kwam de ramp heel dichtbij. Haar moeder en broer wonen in het rampgebied. En net na de aardbeving lukte het maar niet om contact met hen te krijgen. Dat zorgde voor grote onzekerheid. “Pas aan het eind van de dag had ik een paar seconden mijn broer aan de lijn. Die zei: ‘we leven, geen zorgen’.” 

Puur geluk
Dat haar moeder de aardbeving heeft overleefd is volgens Belgin puur geluk. “Ze wilde haar huis verlaten, maar is gevallen en heeft daarbij haar arm gebroken. Opstaan lukte niet meer. Ze is letterlijk naar de voordeur gekropen om die van het slot te halen zodat ze haar konden vinden.” 

Veel tweedegraads familieleden en kennissen van Belgin hebben de ramp niet overleefd. Iets waarover zij intens verdrietig is. Ze zegt dat veel Turkse gezinnen in Woerden zijn getroffen door de ramp. “Zo’n 80 procent van deze gezinnen komt uit het zwaar getroffen gebied Hatay-Antakya. Ze hebben allemaal dierbaren, kennissen en- of vrienden verloren.”

Het liefst reizen de hartsvriendinnen uit Woerden af naar de rampplek, om te helpen. Maar de wegen zijn kapot en het vliegveld is gesloten. Bovendien neemt na twee weken het gevaar op ziekten toe. “Daar naartoe gaan is nu geen optie’, weet Hatice. “Dat is frustrerend, want er zijn zóveel mensen daar die hulp nodig hebben. Die slapen nu elke nacht in hun auto of buiten in de kou, omdat hun huis er niet meer staat en vanwege de vele naschokken.”

Koken
Om toch iets te betekenen voor de vele slachtoffers hebben de twee een inzamelingsactie opgezet. In wijkcentrum Molenvliet wordt vrijdag een driegangendiner geserveerd. “Ik houd erg van koken”, vertelt Hatice. “Met een aantal vrijwilligers gaan we gasten een Turkse maaltijd voorschotelen, bestaande uit Turkse linzensoep, kip met groenten, salade en baklava als dessert. De kosten zijn 30 euro per persoon. Het is tevens mogelijk om deze maaltijd - of een hapjes-, en tapasboxen (voor 10 euro) - af te halen.” 

Hatice en Belgin zijn maandag langsgegaan bij verschillende bedrijven in Woerden, om te vragen of zij de benefietmaaltijd willen sponsoren. “We hopen dat zij ons ondersteunen met ingrediënten voor onze maaltijden”, zegt Hatice. “We willen natuurlijk zoveel mogelijk geld inzamelen.” Belgin hoopt vrijdag zo’n 200 gasten te mogen verwelkomen in het wijkcentrum en een even groot aantal mensen die eten komen ophalen. “Dat zou echt fantastisch zijn.”

Donatie
Tegelijkertijd heeft Adnan Heybeli, de man van Belgin, bedrijven in Woerden en daarbuiten aangeschreven en gevraagd om een donatie. “Wij hebben een inpakhuis (Erkin B.V.) en zouden het heel erg op prijs stellen als bedrijven ons willen ondersteunen met onze actie. Alle kleine beetjes helpen. Het ingezamelde geld zal door Erkin B.V. worden verdubbeld.” 

Het is de bedoeling om van het opgehaalde geld tenten, slaapzakken en andere hulpgoederen aan te schaffen. Daar is op dit moment het meeste behoefte aan”, weet Belgin. “Mijn broer wil de spullen ter plaatse inkopen en uitdelen. Wij hopen op een later moment die kant op te gaan om te helpen. Een ramp als deze gebeurt in één klap, maar de gevolgen zullen nog jaren doorklinken.”

Wie vrijdag 24 februari wil aanschuiven bij het diner in wijkcentrum Molenvliet/Sinar Maluku (Stromenlaan 132a) kan zich opgeven door een e-mail te sturen naar: deturksekeuken@gmail.com. Geef de tijd aan (17.45 uur of 19.30 uur) en het aantal personen. Vanaf 17.00 uur is het mogelijk om het driegangenmenu, de hapjes-, en tapasboxen af te halen. Het menu is te vinden op de Facebookpagina van Gro-up Buurtwerk Woerden. Wie een donatie wil doen, kan deze storten op rekeningnummer NL90 ABNA 0579 578 402 t.n.v. Erkin B.V.