Afbeelding

Vuurwerkschade in gemeente Woerden ruim 18.000 euro

Algemeen

WOERDEN • Afgelopen jaarwisseling is er voor ruim 18.000 euro vernield in de gemeente Woerden. Dat blijkt uit antwoorden op vragen van Splinter en Progressief Woerden. 

Het vervangen van vernielde prullenbakken kostte de gemeente zo’n 10.500 euro. Daarnaast sneuvelden er acht armaturen (lampen van de openbare verlichting) en twee verkeersborden. De kosten hiervan zijn 8.100 euro. Het totale schadebedrag komt daarmee uit op zo’n 18.600 euro. Dat ligt op ongeveer hetzelfde niveau als tijdens de jaarwisseling van 2021-2022. 

Melding
Er werd door inwoners wel vaker een melding gedaan van vuurwerkoverlast. In totaal stuurden ze 218 e-mails naar de gemeentelijke mailbox en werd er 96 keer een melding gedaan bij het meldpunt overlast openbare ruimte. Tijdens de jaarwisseling van 2021 op 2022 konden inwoners alleen bij dit punt een melding doen. Toen lag het aantal meldingen op 134.

Vuurwerkoverlast tegengaan blijkt lastig. Hoewel er door de politie en boa’s vaker wordt gesurveilleerd bij hotspots en er diverse vuurwerkacties zijn gehouden, leverden dit alles geen heterdaad feiten op. Van dergelijke acties gaat volgens het college overigens wel een preventieve werking uit. 

Via de wijkambtenaren heeft de gemeente een brief gestuurd naar wijk- en platforms, waarin wordt gevraagd of zij van plan zijn festiviteiten te organiseren tijdens de jaarwisseling. Daarbij is het aanbod gedaan om mee te denken. ‘Dit heeft niet geleid tot vragen of initiatieven vanuit de wijk- en dorpsplatforms’, aldus het college. De (hoge) kosten en het vinden van voldoende vrijwilligers blijkt vaak een struikelpunt. Bovendien laten de fanatieke vuurwerkafstekers zich hier niet door tegenhouden.