School verstrekt gratis tampons en maandverband

woerden • Het Kalsbeek College en Stichting Armoedefonds hebben de handen ineen geslagen om menstruatiearmoede in de gemeente Woerden tegen te gaan. 

Beide locaties van de middelbare school zijn officieel een ‘MUP’: een Menstruatieproducten Uitgiftepunt, waar meiden en vrouwen gratis tampons, inlegkruisjes en maandverband op kunnen halen. In Nederland heeft 1 op de 10 vrouwen tussen de 12 en 25 jaar wel eens te weinig geld om menstruatieproducten te kopen. Ook op het Kalsbeek College kwamen dat soort signalen binnen. “Dat was voor ons reden om in actie te komen en een dergelijk uitgiftepunt te worden”, licht Paul Pashley, locatiedirecteur van het Kalsbeek College locatie Schilderspark, toe. 

Moeder

Leerlingen kunnen bij de mediatheek of administratie terecht om tampons, inlegkruisjes of maandverband voor een week op te halen. Voor zichzelf, maar ook voor bijvoorbeeld hun moeder, zus of vriendin die het nodig heeft. “Ze hoeven niets uit te leggen of te registreren”, benadrukt Cariene Threels van locatie Bredius, “en krijgen meteen een pak naar keuze mee. Ook als leerlingen op school ongesteld worden en niks bij zich hebben, kunnen ze hier terecht.”