• Walter van Waard.
• Walter van Waard. Foto: Floris Bakker

Walter (50) uit Woerden zoekt een donornier

woerden • Nierpatiënt Walter van Waard is op zoek naar een donor die een nier aan hem wil afstaan. 

Een zielig verhaal mag het beslist niet worden. “Ik sta namelijk nog volop in het leven”, benadrukt de 50-jarige Woerdenaar. Toch begint de tijd te dringen, want sinds eind vorig jaar holt zijn nierfunctie achteruit. “Mijn laatste donornier functioneert nog maar voor 20 procent. Zonder een nieuwe nier moet ik dialyseren, drie keer per week vier uur lang. Iets dat ik wil voorkomen. Dat houd ik hooguit vijf jaar vol, daarna is het gewoon afgelopen.”

Reden voor Walter om in actie te komen. “Ik kan stilzitten en niets doen óf zelf op zoek gaan naar een donor. Omdat ik nog zo geniet van het leven kies ik voor het laatste.” Hij heeft ruim tweeëneenhalf duizend flyers laten drukken om te verspreiden in onder andere Molenvliet en Snel en Polanen. De bezorging doet -ie zelf. “Heel lang houd ik het niet vol, maar als ik elke dag een paar straatjes doe lukt het me wel.”

Nierschade

Walter kampt al zijn hele leven met nierproblemen. Als baby lopen zijn twee nieren schade op als gevolg van afgeknepen urineleiders. Er volgt een operatie en een lang behandeltraject. Op zijn twaalfde gaat het zo goed dat hij niet terug hoeft te komen voor controles. “Dat is achteraf gezien geen goede beslissing geweest”, blikt Walter terug.

Op zijn 17e gaat het mis. Hij belandt met acuut nierfalen in het ziekenhuis. Wat volgt is een jarenlange dialysebehandeling. Na vier jaar krijgt Walter in 1992 een donor nier. 21 jaar lang gaat het goed en voelt Walter zich zoals ieder ander. Tot 2013 als hij het bericht krijgt dat zijn eerste donor nier steeds slechter functioneert.

Verschillende mensen bieden hem daarop een nier aan. Een ‘enorm geschenk’ noemt hij het. “Het is toch bijzonder als mensen die stap willen zetten om mij van dialyse af te houden en een vrijer leven willen bezorgen.” In 2015 is het zover en krijgt hij voor de tweede keer een donornier.

Het gaat goed. Toch moet Walter een flinke tegenvaller slikken: na een re-integratieperiode blijkt dat hij zijn werkzaamheden niet meer vol kan houden. “Ik werd afgekeurd en krijg sindsdien een IVA-uitkering. Werken zit er helaas niet meer in.”

Afstotingsverschijnselen

Tijdens de coronaperiode verslechtert zijn nierfunctie en moet Walter worden opgenomen. Hij krijgt medicijnen om de afstotingsverschijnselen te verminderen en zo de kans te vergroten om de donornier te kunnen behouden. Na twee weken mag hij naar huis, maar het gaat niet veel beter. Zijn energieniveau neemt sterk af. Dat merkt hij vooral als hij met zijn speciale fatbike (met ondersteuning) naar Ouddorp wil fietsen. "Ik had de tent mee om daar te kamperen maar helaas geen energie meer om hem op te zetten.”

In augustus, net na zijn 50ste verjaardag, blijkt dat de donornier van Walter sterk in functie is afgenomen. “Ik was uitbehandeld, zo kreeg ik te horen. Alleen een nieuwe donor nier kan mij nog helpen. De tijd dringt, dus hoop ik echt dat er iemand is die mij wil helpen.”

Meer informatie is te vinden op de website van de Nierstichting en het Leids Universitair Medisch Centrum. Mailen naar Walter kan ook via: walter@vanwaard.com.

Floris Bakker