Petitie: 'Redt ons Groene Hart'

regio • Verschillende groene organisaties zijn online een petitie gestart om het unieke landschap van het Groene Hart te redden. 

Dit landschap dreigt te verdwijnen, want tot 2030 gaat Zuid-Holland zo’n 236.000 woningen bouwen. De organisaties, waaronder de Natuur- en Milieufederatie Zuid-Holland en stichting Het Groene Hart, vrezen dat zonder regie en doordacht beleid grote delen van het Groene Hart verloren gaan. Daarom doen zij de oproep om de Groene Hart petitie te ondertekenen. Meer dan 3000 personen en organisaties hebben de petitie al getekend.

q  www.milieufederatie.nl/petitie 


Lezing over Maarten van Rossem

woerden • Op uitnodiging van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging geeft Sander Wassing op dinsdag 21 februari een lezing in De Dam (Wilhelminaweg 79) in Woerden over veldheer Maarten van Rossem. 

Deze beruchte veldheer maakte in het begin van de zestiende eeuw met zijn Gelderse krijgsbende Woerden en omgeving onveilig. Iets dat in een onderzoek naar de plunderingen is vastgelegd. Van Van Rossem is de lijfspreuk: 'Blaken en branden is het sieraad van de oorlog'. Maar wie is die Maarten van Rossem en wat wil hij precies? Wat vertellen inwoners van de dorpen rondom Woerden over deze dreiging uit Gelderland? Deze en andere vragen komen in de lezing aan de orde. Sander Wassing is historicus en gespecialiseerd in de Nederlandse geschiedenis van de zestiende en zeventiende eeuw. Hij organiseert lezingen, schrijft artikelen en verzorgt gastlessen op scholen. De lezing begint 20.00 uur en de toegang is gratis.


Veel bezoekers expo over treinramp

harmelen • De expositie over de treinramp in Dorpshuis Harmelen blijkt in trek. Mensen uit het hele land komen naar Harmelen om de verhalen, film en materialen te bekijken. 

Maar ook lokaal is er veel belangstelling. Zo komen elke vrijdag leerlingen van groep 5 tot en met 8 van basisschool De Notenbalk op bezoek. Een ooggetuige van de ramp vertelt hen dan over de gebeurtenis. De leerlingen stellen vragen en zijn erg onder de indruk over de grootte van de ramp. De oproep om materiaal en informatie aan te leveren voor de expositie leverde veel op. Plakboeken, originele foto's en vooral heel veel verhalen. 

Boekje

Er komen zelfs zoveel persoonlijke verhalen binnen dat het idee is ontstaan om deze te bundelen en uit te brengen in een boekje. De organisatie van de expositie, de projectgroep Harmelen van de Stichts-Hollandse Historische Vereniging (SHHV) samen met het Dorpshuis, roept inwoners met een verhaal over de treinramp daarom op om hun verhaal te delen als ze dit nog niet gedaan hebben. Verhalen mogen per e-mail gestuurd worden naar Gerrit Boes: boes150@kpnmail.nl