Vijf keer goud voor Kintaiko

woerden/beveren • Leden van budoschool Kintaiko uit Woerden hebben afgelopen weekend goed gepresteerd tijdens een internationaal toernooi in Beveren (België). Ze gingen naar huis met vijf gouden medailles. 

In de U18 Men kwamen Timo Kuus en Senna Groeneveld in actie. Het duo won alle partijen en pakte het goud. Luca Ruijs van Kintaiko, die sinds november vorig jaar een koppel vormt met Jochem Bos van sportschool Takken uit Opperdoes, pakte in de categorie U21 Men een zilveren medaille. In de U18 haalde Chelsey en Senna zilver. Hetzelfde ere-metaal was er voor Joelle en Timo Kuus. Een lange maar zeer succesvolle dag voor Kintaiko, aldus coach Erik Bulk. 

De dag na de Europacup Duo stond de open Beverse Fighting op het programma. Het KintaikoTeam kwam met negen sporters in actie. In de U14 kwamen Dobromir Schongart (-42 kg), Roman Sadegi (-50 kg) en Kai van der Berg (-38 kg) uit. Dobromir moest duidelijk wennen aan de oudere leeftijdscategorie en werd na twee ronden uitgeschakeld. Ook Roman verliet vroegtijdig het toernooi, hij begon niet fit aan het toernooi en moest helaas opgeven. 

Full-ippon

Kai van der Berg kon goed gebruik maken van de ontwikkeling die hij in zijn fase 2 ( judo) doormaakt. Hij wist als zijn partijen met full-ippon te winnen. Chelsey van Dam liet in de klasse tot 57 kg een enorm groot arsenaal aan technieken zien. Scoren met voorste hand, achterste hand en voet maar ook haar actie in fase 2 waren steeds een ander. Helaas liep ze in de finale in de laatste 15 seconden tegen een tweede chui (straf) op, vanwege het ontwijken van het gevecht om haar voorsprong te verdedigen. Dus moest ze genoegen nemen met zilver.

Waar Chelsey last van had in haar finale ondervonden Timo Kuus en Damien van Dam in hun poule U18 tot 66 kg. Nieuw is dat een controleerde trap naar het hoofd, drie punten kan opleveren. Echter alle acties die naar het hoofd niet terug gehaald word (dus enigszins doorzwaaien) is een chui. En twee keer chui is een verliespartij. De scheidsrechters hadden duidelijk instructie om hier strikt op te letten. En als de matscheidsrechter het niet zag, dan greep de VAR wel in. Deze regelgeving zat de goedvechtende Timo duidelijk in de weg, hij verloor twee maal door zo’n VAR-beslissing. 

Stoten

Damien was een ronde vrijgeloot, en verloor nipt zijn tweede ronde. In de finale om brons won hij duidelijk en afgetekend van clubgenoot Senna, die ook in de -66 kg uitkwam. Nova van der Broek overrompelde haar tegenstanders twee keer met overtuigende spel. Met goed stoten, goede worpen en uitstekende grondcontroles haalde ook Nova het goud binnen voor Kintaiko. 

Een best of three was er ook voor Senna Groeneveld (-60 kg) en Vasilije Radovanivic (70+). Ook zij wisten hun tegenstander met een ippon in elke fase (full ippon) weg te zetten en het vierde en vijfde goud voor Kintaiko binnen te halen.