• Prins Dagobert XLVIII (Bas de Jong) met zijn Prinses Marloes zwaait dit jaar de scepter over het Rijk der Kwakbollen.
• Prins Dagobert XLVIII (Bas de Jong) met zijn Prinses Marloes zwaait dit jaar de scepter over het Rijk der Kwakbollen. Foto: Paul van den Dungen

Harmelen viert weer als vanouds carnaval

Algemeen

HARMELEN • Leutbunker Dezibel van carnavalsvereniging De Kwakbollen puilde zondagmiddag uit van de blaaskapellen. Dit vanwege het jaarlijkse Kleintje Carnaval.

De Kwakbollen Brassband opende de middag met een optreden. Daarna zetten achtereenvolgens ‘Dat barst los’ uit Driebergen, ‘Dorst’ uit Mijdrecht en de Partyband Leiden de zaal op zijn kop. 

Coronajaren
Het feest kon dit jaar weer als vanouds gevierd worden. Tot blijdschap van raadsheer Herman Derks van de Harmelense carnavalsvereniging. “De coronajaren liggen gelukkig achter ons. Ons carnavalshart is in die jaren gewoon blijven kloppen en waar mogelijk hebben we toch nog wat kunnen vieren. Want laten we niet vergeten dat De Kwakbollen het Harmelens carnaval beschouwen als een feest voor alles en iedereen. Wij doen dit met en voor Harmelen.” 

Voorzitter Tim Sistermans kan dit alleen maar beamen. “Wij zijn een laagdrempelige vereniging en hebben dit jaar onze 48e prins uitgeroepen. Vier weken voor carnaval wordt de kikker opgehaald en is het prinsenbal. Dat is voor ons de start van het carnaval.” De kikker is voor meerdere carnavalsverenigingen een symbool. Neem het Oeteldonkse carnaval, waar tal van Bosschenaren ook een kikker in huis hebben staan. 

Donald Duck
Volgens de overlevering is de naam ‘Kwakbollen’ jaren geleden in een kroeg ontstaan na het lezen van de Donald Duck. Sistermans: “De echtheid van het verhaal is niet meer te achterhalen, maar daar maalt niemand meer om.”

Er wordt de komende tijd volop carnaval gevierd in Harmelen. Vorige week zondag was in de St. Bavokerk al de jaarlijkse carnavalsmis. Deze week gaan Prins Dagobert XLVIII en zijn onafscheidelijke Opper op bezoek bij ouderen en zieken in het dorp en langs de scholen. 

Zaterdag is de grote optocht in Harmelen. Dan vindt ook de sleuteloverhandiging plaats. ‘s Avonds is er een feest in Dezibel. Vorig jaar mochten er vanwege corona maar 500 feestvierders naar binnen. Dit jaar gaat het dak eraf en is iedereen weer welkom. Het motto van de prins luidt dan ook: ‘Carnaval? Komt goed!’   

Pas op dinsdag wordt de kikker (Grote Kwak) in het water gezet en krijgt burgemeester Victor Molkenboer de sleutel van de stad weer terug.

Paul van den Dungen