• In Theater Concordia in Haastrecht is er donderdag 1 juni weer een Repair Café voor het laten herstellen van kapotte spullen.
• In Theater Concordia in Haastrecht is er donderdag 1 juni weer een Repair Café voor het laten herstellen van kapotte spullen. Foto: aangeleverd

woensdag 24 mei

Tafelspel voor peuters en kleuters
10:30 Gouda, kinderbibliotheek de Biep, Reigerstraat 37. Het Tafelspel is een verhaal dat in een kleine setting wordt uitgespeeld op een tafel, terwijl er iemand aan het vertellen is. Met houten figuren, poppetjes, dieren of knuffels bijvoorbeeld. De figuren bewegen tijdens het vertellen. Het verhaal en de essentie ervan worden zo in beeld gebracht. Voor peuters en kleuters een levendige en boeiende manier van vertellen. Tafelspel sluit goed aan bij de belevingswereld van kinderen. Toegang is gratis, aanmelden via www.bibliotheekgouda.nl/tafelspel. Deze activiteit is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.

Leesclub: 'Etty Hillesum, het verhaal van haar leven'
14:00-15:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda heeft een eigen leesclub: Over boeken gesproken. Steeds staat een ander (non-fictie)boek centraal. Deze keer gaat het over ‘Etty Hillesum, het verhaal van haar leven’ van Judith Koelemeijer. Deelname kost 2,50 euro. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar a.ootjers@bibliotheekgouda.nl. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/hillesum.

Bijeenkomst voor (toekomstige) straatbieb-eigenaren
19:30 Gouda, Steenlandzaal in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Bijeenkomst voor (toekomstige) eigenaren van een straat- of minibieb. In Gouda zijn er ruim zeventig van dit soort kastjes met gratis boeken. Tijdens deze bijeenkomst wordt uitleg gegeven over het opzetten en beheren van een bieb. Daarnaast is er de verkiezing van de mooiste straatbieb van Gouda. Wie wil meedoen kan een foto van zijn/haar bieb sturen naar a.ootjers@bibliotheekgouda.nl (ook voor aanmelden voor de bijeenkomst, deelname gratis).

William Rutten - Focus
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Fotograaf William Rutten vertelt over zijn meest hilarische (backstage) belevenissen en boeiende avonturen aan de hand van zijn allermooiste foto's. Daarnaast geeft hij uiteraard zijn visie op fotografie: hoe krijg je 'het perfecte plaatje' en wat komt daar allemaal bij kijken. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

The Royal Ballet - Doornroosje
20:15 Gouda, Cinema Gouda. Live vanuit Londen. Betoverende en sprookjesachtige personages worden tot leven geroepen in dit beroemde ballet voor het hele gezin. Laat je meeslepen door de prachtige muziek van Tsjaikovski en de weelderige sprookjesontwerpen van Oliver Messel in een van de mooiste stukken uit het repertoire van het klassiek ballet. Ook te zien als encore op zondag 4 juni, 11.00 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

donderdag 25 mei

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het ‘computervragenuurtje’ kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Instapwandeling historisch Gouda na afloop kaasmarkt
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Elke donderdag in het seizoen is er kaasmarkt in Gouda. Na afloop start om 14.00 uur een instapwandeling om de stad verder te ontdekken. Natuurlijk vertellen de gidsen over kaas, maar Gouda heeft meer te bieden. De historische binnenstad telt bijvoorbeeld ruim driehonderd monumenten. Het stratenplan is sinds de middeleeuwen bijna onveranderd gebleven en bovendien zijn oude grachtjes nog volop aanwezig. Deelnemers maken kennis met het heden en verleden van Gouda. De wandeling voert langs de belangrijkste gebouwen zoals het oude Stadhuis en de Sint-Janskerk, maar doet ook minder bekende en verborgen plekjes van de stad aan. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. anderhalf uur.

Rekenles
14:00-16:00 Gouda, Ontmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1. Les voor iedereen die beter wil worden in rekenen (op diverse niveaus). Er is weer plek, elke donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur onder begeleiding van een rekencoach.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Spreekuur Taalhuis in de Chocoladefabriek
13:00-15:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Concordia Filmavond: Amy
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. In Theater Concordia draait de film 'Amy'. De documentaire vertelt het levensverhaal van zangeres Amy Winehouse vanuit haar eigen perspectief. Ze was een zeer succesvolle artieste en werd bekroond met zes Grammy Awards. Haar enorme succes had echter ook een keerzijde: een meedogenloze en overweldigende media-aandacht in combinatie met haar stormachtige relaties en wisselvallige levensstijl zorgden voor een tragische afloop van haar leven. De film draait in Theater Concordia op groot scherm. Kaarten (à 9 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Live Roger Waters - This Is Not A Drill
20:45 Gouda, Cinema Gouda. Live vanuit Praag. Voor slechts één avond presenteert Roger Waters, de creatieve kracht achter de gouden jaren van Pink Floyd, zijn eerste Farewell Tour, 'This Is Not a Drill, Live from Prague', wereldwijd in de bioscoop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

vrijdag 26 mei

York Minster Choir in de Sint-Jan
19:30 Gouda, Sint-Jan. Het York Minster Choir is een van de meest toonaangevende Britse koren, met een traditie die meer dan 1000 jaar teruggaat. Zij zingen dagelijks in de kathedraal van York. Tijdens hun tour door Europa geven ze ook een concert in de Goudse Sint-Jan, waarbij ze Engelse koormuziek zullen laten klinken. Dirigent van het koor is Robert Sharp en het orgel wordt bespeeld door de organisten Benjamin Morris en Asher Oliver. Kaarten voor het concert kosten 12,50 euro voor volwassenen en 5 euro t/m 17 jaar, voor Vrienden Sint-Jan is de entree 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.sintjan.com of aan de deur.

Oecumenische pinksterviering
19:30 Haastrecht, Hervormde kerk, Kerkplein 9. Het Haastrechts Platform voor Interkerkelijk Samenzijn houdt een pinksterviering rond het thema 'Ontvangen om te geven/naastenliefde'. Voorganger is ds. Joas van der Schoot, muzikale begeleiding van het Gabriëlkoor onder leiding van Hans de Goeij. Vooraf carillonspel door Gideon Bodde. Na afloop wordt er koffie en thee geschonken. De viering is onderdeel van de Pinksternoveen, negen dagen lang van 19 tot 28 mei in een andere geloofsgemeenschap. Meer info: www.sintjande.nl.

Supertrap - Crime of the Century
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De Nederlandse band Supertrap trekt na het succes van de Live in Paris en Breakfast in America shows opnieuw het land in met de geniale muziek van Supertramp. Dit keer staat het album Crime of the Century centraal. Een avond die de ware Supertramp-liefhebber niet wil en mag missen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Sporten in groepsverband
20:15-21:45 Gouda, sportzaal van het Nelson Mandela Centrum, Wilsonplein 1. Een groep mannen van tussen de 40-60 jaar sport wekelijks in groepsverband onder leiding van een gediplomeerde personal trainer. Belangstellenden zijn welkom om mee te doen. Info: www.trimgroepdeheeren.nl.

zaterdag 27 mei

Parkrun Reeuwijkse Hout
9:00 Reeuwijk, Reeuwijkse Hout, Reeuwijkse Houtwal 4. Parkrun is een gratis wekelijks vijf kilometer loopevenement, georganiseerd voor en door de lokale gemeenschap. Iedereen is welkom om mee te doen, van snelle atleet tot wandelaar. Verzamelpunt is iedere zaterdag (8.50 uur) bij de fietsenstalling naast restaurant Reeuwijkse Hout. Voor meer informatie, ook over de eenmalige (gratis) registratie bij parkrun, zie www.parkrun.co.nl/reeuwijksehout.

Lo sings Sting - The Royal Dutch Scam
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Lo van Gorp en zijn band The Royal Dutch Scam wagen zich aan het repertoire van Gordon Sumner. Eigenwijze rocknummers van The Police worden afgewisseld met indrukwekkende sferische liedjes van Sting. Laat je meenemen naar je jonge jaren en geniet van het vakmanschap. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

maandag 29 mei

Speciale extra pinkstereditie Parkrun Reeuwijkse Hout
9:00 Reeuwijk, Reeuwijkse Hout, Reeuwijkse Houtwal 4. Parkrun is een gratis wekelijks vijf kilometer loopevenement, georganiseerd voor en door de lokale gemeenschap. Iedereen is welkom om mee te doen, van snelle atleet tot wandelaar. Verzamelpunt is iedere zaterdag (8.50 uur) bij de fietsenstalling naast restaurant Reeuwijkse Hout. Voor meer informatie, ook over de eenmalige (gratis) registratie bij parkrun, zie www.parkrun.co.nl/reeuwijksehout.

dinsdag 30 mei

Computervragenuurtje in De Walvis
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum De Walvis, Walvisstraat 1. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, bibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Lezing over de Vision Quest
20:00-22:30 Gouda, Jac. P. Thijsselaan 45. Aniet Langeveld doet bij Sprekers Café Gouda een boekje open over de Vision Quest. De deelnemers zullen zowel op een inspirerende manier geïnformeerd worden, ze gaan er ook aan proeven. Want een vision quest is iets dat je vooral op een diepe laag moet ervaren. Iedereen die altijd al nieuwsgierig is geweest naar wat het nu eigenlijk betekent en wat het met iemand doet krijgt nu de kans om het laagdrempelig te ondervinden. Prijs: 15 euro. Meer informatie op de Facebookpagina 'SprekersCafeGouda'.

woensdag 31 mei

Het Droombaanspel in de Chocoladefabriek
10:00 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tijdens het Droombaanspel ontmoeten werkzoekenden uit de regio elkaar om te netwerken. Met elkaar gaan ze in groepen aan de slag met interactieve oefeningen om hun wensen en acties richting een nieuwe baan te vergroten. Kijk voor meer informatie op: www.jobon.nl/events/speel-het-droombaanspel-5.

50+ Special - Tchaikovsky's Wife
19:00 Gouda, Cinema Gouda. Het verhaal van het tumultueuze huwelijk tussen de beroemde componist en zijn toegewijde vrouw Antonina, die aan haar obsessieve liefde voor haar man uiteindelijk ten onder ging. Met een kop koffie of thee met iets lekkers bij aanvang, inclusief een glas wijn en bittergarnituur na afloop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Het Nationale Ballet & Ish Dance Collective - Dorian
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Na de successen Narnia en Grimm is Dorian de derde gezamenlijke productie van choreografen Ernst Meisner en Marco Gerris. Deze bewerking van The Picture of Dorian Gray (Oscar Wilde) is een spannende dansthriller waarin dansstijlen samenvloeien tot een meeslepende mix van hiphop en ballet (14+). Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 1 juni

Repair Café
13:30-16:00 Haastrecht, Theater Concordia. Iedereen is welkom om met hun kapotte spullen naar Theater Concordia te komen, om die ter plaatse, samen met vrijwillige reparateurs, weer in orde te maken. Ook WelZijn Krimpenerwaard is vertegenwoordigd met de Formulierenfabriek voor inwoners die hulp en ondersteuning kunnen gebruiken bij het invullen van (digitale) formulieren. Tenslotte is de Historische Vereniging Haastrecht present.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het ‘computervragenuurtje’ kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Instapwandeling historisch Gouda na afloop kaasmarkt
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Elke donderdag in het seizoen is er kaasmarkt in Gouda. Na afloop start om 14.00 uur een instapwandeling om de stad verder te ontdekken. Natuurlijk vertellen de gidsen over kaas, maar Gouda heeft meer te bieden. De historische binnenstad telt bijvoorbeeld ruim driehonderd monumenten. Het stratenplan is sinds de middeleeuwen bijna onveranderd gebleven en bovendien zijn oude grachtjes nog volop aanwezig. Deelnemers maken kennis met het heden en verleden van Gouda. De wandeling voert langs de belangrijkste gebouwen zoals het oude Stadhuis en de Sint-Janskerk, maar doet ook minder bekende en verborgen plekjes van de stad aan. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. anderhalf uur.

Lezing Willem Jan Otten
19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Willem Jan Otten is een bekend Nederlands schrijver/dichter met een veelzijdig oeuvre van poëzie, verhalend proza, toneel, kritieken, artikelen, beschouwingen en essays. Hij is eredoctor van de Universiteit Utrecht en ontving in 2014 de P.C. Hooft-prijs. Op latere leeftijd vond hij het katholieke geloof dat in zijn werk ook aan de orde komt. In zijn laatste boek, ‘Zondagmorgen’, staan de essays die hij schreef bij het liturgisch jaar. Het werd in 2022 tot het beste theologische boek van het jaar verkozen. In vele opzichten dus een boeiend spreker. Tijdens deze lezing van Goudader en de bibliotheek Gouda wordt met hem het gesprek gevoerd en vertelt hij over denkers/dichters die hem inspireren. Een kaartje kost 5 euro.

Boek & Troost in gesprek met Lisanne van Sadelhoff
19:30 Gouda, Pauluskerk-De Brug, Willem de Zwijgerlaan 1. Boek en Troost gaat in gesprek met Lisanne van Sadelhoff, geboren in 1989. Zij is journalist voor onder andere de Volkskrant, NRC, RTL Nieuws en De Correspondent en schreef het boek: 'Je bent jong en je rouwt wat', over het verlies van haar moeder. Momenteel werkt ze aan haar tweede boek: 'We zullen doorgaan', een hoopvolle zoektocht naar veerkracht. De toegang bedraagt 12,50 euro incl. twee consumpties. Aanmelden via: info@boek-en-troost.nl.

vrijdag 2 juni

'Durf te dromen'
15:00-16:45 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Voor wie droomt van een baan in de techniek of technologie en hier meer over wil weten, is er het evenement 'Durf te dromen' van bibliotheek Gouda. Tijdens speeddates vertellen professionals uit het werkveld over hun werk en opleidingen. Daarnaast kunnen deelnemers zelf aan de slag in de Techniekwerkplaats en de VRSPACE in de Chocoladefabriek. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/dromen.