Onderzoek Schone Buurt Coaches

gouda • Het blijft een hardnekkig probleem: zwerfvuil. Nog altijd zorgt het voor veel overlast in de stad. Nu gaat de gemeente onderzoeken of er ‘Schone Buurt Coaches’ kunnen worden ingezet in de strijd tegen zwerfvuil en het verkeerd aanbieden van afval. 

Dit in in navolging van Alphen aan den Rijn, Den Bosch, Ede en andere plaatsen door het land. In Alphen aan den Rijn wordt sinds 2018 gewerkt met zogeheten ‘Schone Buurt Coaches’.

Bij deze aanpak wordt vanuit de gemeente een aantal medewerkers ingezet die zich uitsluitend richt op het stimuleren van duurzame afvalinzameling en het schoon houden van straten en buurten. Dat doen zij door middel van gerichte voorlichting in buurten en op scholen en via projecten waarbij inwoners worden betrokken en gestimuleerd zelf mee te doen bij het schoonhouden van de buurt.

Jan Kees Oppelaar, raadslid PvdA, raakte geïnspireerd door het voorbeeld in Alphen aan den Rijn, daar zijn al positieve resultaten te zien. ‘In Alphen heeft de inzet geleid tot minder meldingen van afvaloverlast, minder dumpingen en meer bewustwording. Ook in Gouda moeten we alles uit de kast halen om overlast van afval tegen te gaan, Schone Buurt Coaches passen daar goed bij.’ Hij introduceerde het idee vervolgens bij het college.

Linda Boot, directeur van Cyclus beaamt dat het probleem niet direct opgelost is: ‘Natuurlijk is het geen wondermiddel dat in één klap alle overlast oplost. Maar het is wel een waardevolle toevoeging aan de middelen die we hebben.” De gemeente Gouda onderzoekt nu de mogelijkheden en komt hierop terug bij de raad.