Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Oriëntatiejaar MboRijnland Gouda

gouda • Scholieren die nog niet weten wat ze na hun middelbare school willen doen, kunnen zich bij mboRijnland aanmelden voor 'Mind the gap', oftewel het M-jaar. Dit is een oriëntatiejaar waarin jongeren naast het volgen van een aantal basisvakken kennismaken met verschillende opleidingen en beroepen. Vanwege het succes in Alphen start na de zomer ook een groep bij mboRijnland in Gouda.

‘Na het M-jaar maken de deelnemers vaak een veel bewustere keuze voor een vervolgopleiding die past bij hun talenten,’ schrijft mboRijnland. ‘Ook hebben ze na dit jaar een startkwalificatie mbo niveau 2 op zak. Naast de vakken Nederland, Engels, rekenen krijgen ze het vak Verkoop en bezoeken ze een aantal bedrijven om een beeld te krijgen welke beroepen er allemaal zijn’.

Persoonlijke ontwikkeling

Afgelopen jaar waren dat een kinderdagverblijf, een ziekenhuis, een voetbalclub en een distributiecentrum. Deelnemers lopen ook tien weken stage in een bedrijf en gaan op excursie. Daarnaast geeft een aantal ondernemers een gastles om te vertellen hoe het is om een eigen bedrijf te starten. Er is in het jaar veel aandacht voor reflectie en persoonlijke ontwikkeling. Kijk op de website voor meer informatie en aanmelden.

q www.mborijnland.nl/opleiding/legal-finance/mjaar