Burgerparticipatie: belangrijk!??

Op woensdag 10 mei vergaderde de Raadscommissie Samenleving. Onderwerp: beeldvorming over de invulling van burgerparticipatie in Gouda. Dit in verband met de afspraak dat de partijen in de gemeenteraad gezamenlijk aan die invulling gaan werken.

Heel wat partijen gaven aan burgerparticipatie héél belangrijk te vinden. Wat echter heel opvallend was: niemand praatte erover op welke wijze en wanneer de burgers zelf iets zouden mogen inbrengen over de vormgeving van burgerparticipatie. De voor de bijeenkomst uitgenodigde expert van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten niet, de commissieleden niet en ook wethouder Klijmij-van der Laan niet. Zou het zo zijn dat de raads- en collegeleden denken het beste te weten waar de burgers zich goed bij voelen als het gaat om burgerparticipatie?

Een ander opvallende zaak was dat er, net als in andere vergaderingen, herhaaldelijk werd gezegd dat er meer en uitgebreider en vroegtijdiger overleg met de betrokken burgers gevoerd moeten worden. Ook zou er in de raadscommissies meer tijd moeten worden uitgetrokken om belangrijke vraagstukken met betrokken en belanghebbende burgers door te nemen. Dat klinkt allemaal goed. Vooral als er soms ook wordt erkend dat de huidige onwenselijke situatie ook de maken heeft met de beperkt beschikbare capaciteit aan ambtenaren die al het benodigde voorbereidende en uitvoerende werk moeten doen. Maar toch ook vreemd dat de roep om meer inzet vanuit de gemeente in sterke mate komt van partijen die bij de behandeling van de begroting pleiten voor of instemmen met bezuinigingen die leiden of hebben geleid tot vermindering van onder meer het aantal ambtenaren.

Zeggen dat burgerparticipatie belangrijk is is één. Dat ook echt mogelijk maken is een ander. Hopelijk kennen de commissieleden de uitdrukking "boter bij de vis". Misschien moeten we die uitdrukking als burgers vaker laten horen.

Ies van der Werf


Gezocht: Douwe Egbertspunten

gouda • Hebt u nog Douwe Egbertspunten doelloos liggen in de keukenlade en weet u niet wat u ermee moet doen? Om Indiëveteranen extra in het zonnetje te zetten, zamelen inwoners van Gouda DE-punten in voor een loterij met mooie prijzen. Zowel Douwe Egbertspunten, als Perla-punten van AH zijn welkom. 

Contact via: marianne.lankhuizen@gmail.com