• Gouda wint de Jantje Beton Prijs en is twee jaar lang de meest speelvriendelijke gemeente.
• Gouda wint de Jantje Beton Prijs en is twee jaar lang de meest speelvriendelijke gemeente. Foto: Aangeleverd

Gouda meest speelvriendelijke gemeente

gouda • Gouda heeft de Jantje Beton Prijs gewonnen. Het is uitgeroepen tot de meest speelvriendelijke gemeente van het land. De prijs werd op maandag 22 mei in het stadhuis in Leiden door Prinses Beatrix overhandigd aan gemeente Gouda. Wethouder Michel Klijmij-Van der Laan en kinderburgemeester Roselina Toekoen namen de prijs namens de gemeente in ontvangst.

Er werd door zowel een vakjury als een kinderjury beoordeeld. Beide jury's prezen Gouda onder andere voor de aandacht die er is om iedereen te betrekken bij de inrichting van de speeltuinen. 

In de speelbuurten binnen de stad wordt bijvoorbeeld gekeken naar de mogelijkheden voor het plaatsen van speciale speeltoestellen waarbij iedereen mee kan doen. Ook worden speelplekken waar mogelijk groen ingericht en wordt er gekozen voor duurzame speeltoestellen.

Gouda mag zich nu twee jaar lange meest speelvriendelijke gemeente van Nederland noemen. Jurre, kinderjurylid: "Bij het kiezen van de gemeente let ik op de lol die kinderen er kunnen hebben. En of er naar kinderen wordt geluisterd als het over spelen gaat. Ook kijk ik of er veel verschillende dingen te doen zijn, of iedereen mee kan doen en of het er gezellig is.”

Jantje Beton is het goede doel dat zich sinds 1968 samen met kinderen en jongeren inzet voor meer en uitdagender speelruimte en meer speelkansen. Kinderen en jongeren in kwetsbare (speel)posities krijgen hierbij extra aandacht.