• Het gewijzigde artikel 1 in Huis van de Stad werd op woensdag 17 mei onthuld.
• Het gewijzigde artikel 1 in Huis van de Stad werd op woensdag 17 mei onthuld. Foto: Aangeleverd

Nieuwe tekst artikel 1 Huis van de Stad

gouda •  In het huis van de stad is woensdag 17 mei de nieuwe tekst van het eerste artikel uit de grondwet onthuld. 

Aan de tekst van het artikel, dat de basis is voor de bestrijding van discriminatie in Nederland, is nu ook een verbod op discriminatie op basis van ‘handicap’ en ‘seksuele gerichtheid’ toegevoegd. Dit gebeurde op de internationale dag tegen holebifobie en transfobie.

In januari van dit jaar werd in de eerste kamer de officiële wijziging van het artikel aangenomen. De onthulling van de tekst in Gouda vond plaats op initiatief van de Regenboog Alliantie Gouda, de Goudse Adviesraad voor mensen met een Beperking en de gemeente Gouda.

Gewaardeerd

Heike Brandes, voorzitter van de Regenboog Alliantie Gouda: “Het feit dat artikel 1 zo aanwezig is in ons Huis van de Stad, sterkt ons in het gevoel te mogen zijn wie we zijn, en als zodanig welkom te zijn. Gewaardeerd Gouwenaar te zijn. En ik hoop van harte dat geen enkele inwoner zich ooit hoeft te beroepen op dit artikel.”

Het artikel, dat prominent aanwezig is in de hal van het Huis van de Stad, is onthuld door wethouder Anna van Popering-Kalkman en tweede kamerlid Alexander Hammelburg, namens D66 een van de initiatiefnemers van de wijziging. 

De heer Hammelburg: “Geweldig om te zien dat Gouwenaars als ze hun Huis van de Stad binnenkomen, direct de grondwettelijk opdracht zien om nooit te discrimineren. Ook niet tegen LHBTQI+ personen en mensen met een beperking.”

Voelbaar

Ook de Goudse adviesraad voor mensen met een Beperking is blij met de wijziging, en hoopt dat deze ook in de praktijk tot uiting zal komen: “Deze grondwetswijziging is mooi, maar we zijn er nog niet. Deze rechten moeten voelbaar worden in de praktijk. Pas dan maak je echt een stap naar de inclusieve samenleving. Laten we met z’n allen ervoor zorgen dat deze wijziging van Artikel 1 voelbaar wordt voor iedereen met en zonder beperking.”