Afbeelding
Foto: aangeleverd

Poëtische wandeling in Overtuin Haastrecht

Nieuws

HAASTRECHT • Van 2 juni tot eind september kan er van poëzie worden genoten tijdens een wandeling door de Overtuin bij Museum Paulina Bisdom van Vliet aan de Hoogstraat in Haastrecht. Vijftien vrouwelijke dichters dwaalden een middag door het huis en de tuin. Over hun belevenissen schreven ze een gedicht; over de kamers, de sfeer, het leven van Paulina of het museum nu. De gedichten worden gepresenteerd op grote tegels in de tuin.

De poëziewandeling is een initiatief van Emmy van Harskamp en Corie Grootendorst. Ze vertellen: “De gedichten verbinden het huis en de tuin, die Paulina zo lief was, aan de vooravond van het moment waarop zij weer van zich zal laten horen als haar testamentbrief na 100 jaar zal worden geopend. Bezoekers kunnen met de poëziewandeling huis en tuin op een nieuwe manier ervaren.”
Het museum is recent gerestaureerd en dit jaar viert men er de 100ste sterfdag van Paulina Bisdom van Vliet.

“Wandelend van kamer naar kamer voel je je even haar persoonlijke gast. Na de dood van haar man Johan leefde Paulina Bisdom van Vliet nog 42 jaar lang in het grote huis. Zij overleed in 1923 en tot op de dag van vandaag is het huis - tot in de details - zo als het door haar werd bewoond. Dat maakt het als museum uniek.” 

De Overtuin is een openbaar park en net als het huis aangemerkt als rijksmonument. Sinds 2013 brengt een groep vrijwilligers de tuin terug naar de situatie zoals die was destijds. De Overtuin bestaat uit een bloemrijke voortuin, een park met sierlijke paden en bruggen en een gedeelte bos, met dichtere begroeiing.

Deelnemende dichters: Hanneke Leroux, Wanda Micke, Gilly Riet, Heleen Janssens, Corie Grootendorst, Mariet Lems, Nelleke de Boer, Carolyt Koops, Cindy Snoeck, Noa Heddergott, Caro van Amerongen, Roelie Prins, Pauline Dirven, Ivette Meijerink en Isabel Madelief.

De wandeling begint vooraan bij het hek. Voor bezoekers die de trap niet kunnen gebruiken kan de wandeling ook worden begonnen bij de ingang Liezeborgh.