In Theater Concordia in Haastrecht is er donderdag 25 mei weer een filmavond met dit keer de film ‘Amy’.
In Theater Concordia in Haastrecht is er donderdag 25 mei weer een filmavond met dit keer de film ‘Amy’. Foto: aangeleverd

woensdag 17 mei

50+ Ladies Evening - Love Again
19:15 Gouda, Cinema Gouda. Stel je voor dat je door een toevallig tekstberichtje de liefde van je leven vindt. In de romantische komedie Love Again stuurt Mira Ray berichtjes naar het oude mobiele nummer van haar overleden verloofde. Een avond uit inclusief een welkomstdrankje en, na afloop, een goodiebag. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Motel Westcoast - One of these nights
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Voor het eerst wijdt Motel Westcoast een gehele set aan de Eagles. Na de pauze The Best of the Westcoast met songs van legendarische groepen als The Beach Boys, Crosby, Stills & Nash, The Doobie Brothers en Fleetwood Mac. Door Syb van der Ploeg, Edward Reekers, Brenda Bee e.a. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Mannenavond - Fast X
20:00 Gouda, Cinema Gouda. In Fast X zijn we getuige van de laatste hoofdstukken van een van de populairste en meest legendarische filmfranchises ter wereld. Het is de tiende film in de onverwoestbare Fast & Furious-reeks, die inmiddels al in zijn derde decennium zit. Deze mannenavond is compleet met Spareribs van Gildeslager van Sprang en de vertrouwde Grolsch Beugel. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Zus van mijn Zus - Ariane Schluter en Marisa van Eyle
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Twee zussen treffen elkaar voor het eerst sinds jaren. Aanleiding is het graf van hun overleden zusje dat zal worden geruimd. Ontelbare anekdotes, gedachten en emoties buitelen over elkaar heen in een caleidoscopisch portret van twee springlevende zielen en hun 1000 dierbare doden. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 18 mei

Boeken- en platenmarkt Golda
10:00-16:00 Gouda, Achter de Kerk 11. Net als elk jaar organiseert de Archeologische Vereniging Golda in Gouda weer een boeken- en platenmarkt. Een jaar lang hebben leden van de vereniging duizenden boeken, lp’s, singles, cd’s en dvd’s opgehaald bij particulieren. Er zijn vooral heel veel lp's en singles dit keer.

vrijdag 19 mei

Taalcafé in De Walvis
20:00 Gouda, De Walvis, de Walvisstraat 1 in Korte Akkeren. Het Taalcafé is een ontmoetingsplek voor mensen uit Nederland en uit andere landen. Ze drinken er met elkaar een kopje koffie of thee. En ze oefenen meteen het praten en luisteren in het Nederlands: gezellig en leerzaam. Elke vrijdag van 20.00 tot 22.00 uur. Meedoen is gratis. Aanmelden is niet nodig. Zie ook www.taalhuisgouda.nl.

Zing vanuit je hart - Meezingen met mantra's en meer
20:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Bij ‘Zing vanuit je hart’ worden er toegankelijke mantra’s en andere bijzondere melodieën uit diverse culturele en spirituele richtingen gezongen. De teksten zijn eenvoudig en toegankelijk, waarbij er een- of meerstemmig gezongen wordt, met pianobegeleiding. Aanmelden op www.lambertmutsaers.nl.

Veldhuis & Kemper - Hou Dat Vast (reprise)
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Het gevierde duo Veldhuis & Kemper in een hilarische, confronterende en ontroerende avond over vriendschap, relaties en liefde. Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo'n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Sporten in groepsverband
20:15-21:45 Gouda, sportzaal van het Nelson Mandela Centrum, Wilsonplein 1. Een groep mannen van tussen de 40-60 jaar sport wekelijks in groepsverband onder leiding van een gediplomeerde personal trainer. Belangstellenden zijn welkom om mee te doen. Info: www.trimgroepdeheeren.nl.

Matzer theaterproducties - Lottie Hellingman - Broosa
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Een moeder van een mooi meisje met downsyndroom doet er alles aan om zowel het leven van haar dochter zo goed mogelijk te laten verlopen, als haar man en gezin genoeg aandacht te geven én haar werk op peil te houden. Dat dat allemaal een beetje veel is, deelt ze liever niet. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zaterdag 20 mei

Concert Lux
19:30 Gouda, Muziekpand 50, Bodegraafsestraatweg 50. De band Lux uit Zwolle doet na optredens in binnen- en buitenland ook Gouda aan. Deze zaterdag geven zij een concert met covers van veel bekende pop-, rock- en gospelnummers, van onder anderen Mercy Me, Toby Mac en Zach Williams. Reserveren is niet nodig.

Trijntje zingt Vrienten met Vrienten - Trijntje Oosterhuis en Xander Vrienten
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Met een album en een concerttour brengen Trijntje Oosterhuis en Xander Vrienten een eerbetoon aan componist, zanger, bassist, gitarist en Doe Maar-legende Henny Vrienten. Te horen zijn bewerkingen van nummers van zijn drie laatste soloalbums. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

zondag 21 mei

Rouwcafé Boek & Troost
15:00-17:00 Gouda, Ontmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1. Elke derde zondag van de maand organiseert Boek en Troost het Rouwcafé. Een veilige en welkome plek voor iedereen die door de dood een dierbare moet missen. Of dat nu een partner, ouder, kind, vriend/vriendin is, het Rouwcafé biedt gelegenheid om in een ongedwongen sfeer lotgenoten te ontmoeten. Aan de hand van een thema, verhaal of gedicht kunnen ervaringen worden uitgewisseld. Het thema van mei is ‘Alleen en plannen maken……’ Kosten: 5 euro incl. consumpties. Aanmelden: info@boek-en-troost.nl.

maandag 22 mei

Lezing 'Vermeer in het Rijksmuseum' in Haastrecht
14:00 Haastrecht, 't Oude Raedthuys. Cultuurhistoricus Hoo Man Chan verzorgt een lezing over de overzichtstentoonstelling van de werken van de 17e eeuwse schilder Johannes Vermeer in het Rijksmuseum in Amsterdam. De tentoonstelling is er weliswaar nog tot begin juni, maar het is niet meer mogelijk om nog toegangsbewijzen te bemachtigen. Kaarten: 22,50 euro (donateurs Haastrechtse Kring 20 euro). Toegangskaarten via www.haastrechtsekring.nl.

50+ Special - Little Richard: I Am Everything
15:00 Gouda, Cinema Gouda. Regisseur Lisa Cortés exposeert het witwassen van de canon van de Amerikaanse popmuziek. De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock 'n roll en stelt de eigenlijke schepper vast: Richard Wayne Penniman. Met een kop koffie of thee met iets lekkers bij aanvang, inclusief een glas wijn na afloop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

dinsdag 23 mei

Computervragenuurtje in 't Govertje
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum ’t Govertje, Ouverturelaan 12. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Tafelspel voor peuters en kleuters
10:30 Gouda, kinderbibliotheek Oosterwei, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Het Tafelspel is een verhaal dat in een kleine setting wordt uitgespeeld op een tafel, terwijl er iemand aan het vertellen is. Met houten figuren, poppetjes, dieren of knuffels bijvoorbeeld. De figuren bewegen tijdens het vertellen. Het verhaal en de essentie ervan worden zo in beeld gebracht. Voor peuters en kleuters een levendige en boeiende manier van vertellen. Tafelspel sluit goed aan bij de belevingswereld van kinderen. Toegang is gratis, aanmelden via www.bibliotheekgouda.nl/tafelspel. Deze activiteit is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar. 

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, bibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Trapeze - Peter Blok en Bas Hoeflaak
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Trapeze is een scherpe en inventieve komedie over twee trapezewerkers die in de nok van het circus klaar staan om te springen. Wanneer de avond anders verloopt dan ze verwacht hadden, ontstaat er twijfel of ze elkaar wel blind kunnen vertrouwen. Geschreven door Kees Prins en Roel Bloemen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 24 mei

Tafelspel voor peuters en kleuters
10:30 Gouda, kinderbibliotheek de Biep, Reigerstraat 37. Het Tafelspel is een verhaal dat in een kleine setting wordt uitgespeeld op een tafel, terwijl er iemand aan het vertellen is. Met houten figuren, poppetjes, dieren of knuffels bijvoorbeeld. De figuren bewegen tijdens het vertellen. Het verhaal en de essentie ervan worden zo in beeld gebracht. Voor peuters en kleuters een levendige en boeiende manier van vertellen. Tafelspel sluit goed aan bij de belevingswereld van kinderen. Toegang is gratis, aanmelden via www.bibliotheekgouda.nl/tafelspel. Deze activiteit is bedoeld voor kinderen vanaf ongeveer 2 jaar.

Leesclub: ‘Etty Hillesum, het verhaal van haar leven’
14:00-15:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda heeft een eigen leesclub: Over boeken gesproken. Steeds staat een ander (non-fictie)boek centraal. Deze keer gaat het over ‘Etty Hillesum, het verhaal van haar leven’ van Judith Koelemeijer. Deelname kost 2,50 euro. Aanmelden kan door een e-mail te sturen naar a.ootjers@bibliotheekgouda.nl. Meer informatie: www.bibliotheekgouda.nl/hillesum.

Kinderboekencafé met Femke Ganzeman
16:00-17:30 Gouda, Steenlandzaal van de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Voor leerkrachten en kinderboekenliefhebbers is er het Kinderboekencafé, waar nieuwe kinderboeken worden gepresenteerd en inspiratie wordt gegeven om met die boeken aan de slag te gaan. Te gast is Femke Ganzeman, bekend van de website www.leesbevorderingindeklas.nl. Zij vertelt over verschillende boeksoorten en genres en hoe deze op een motiverende manier kunnen worden gezet in de dagelijkse onderwijspraktijk. Het Kinderboekencafé is gratis. Aanmelden kan op www.bibliotheekgouda.nl/kinderboekencafé. 

Bijeenkomst voor (toekomstige) straatbieb-eigenaren
19:30 Gouda, Steenlandzaal in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Bijeenkomst voor (toekomstige) eigenaren van een straat- of minibieb. In Gouda zijn ruim zeventig van dit soort kastjes met gratis boeken. Tijdens deze bijeenkomst wordt uitleg gegeven over het opzetten en beheren van een bieb. Daarnaast is er de verkiezing van de mooiste straatbieb van Gouda. Wie wil meedoen, kan een foto van zijn/haar bieb sturen naar a.ootjers@bibliotheekgouda.nl (ook voor aanmelden voor de bijeenkomst, deelname gratis).

William Rutten - Focus
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Fotograaf William Rutten vertelt over zijn meest hilarische (backstage) belevenissen en boeiende avonturen aan de hand van zijn allermooiste foto's. Daarnaast geeft hij uiteraard zijn visie op fotografie: hoe krijg je 'het perfecte plaatje' en wat komt daar allemaal bij kijken. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

The Royal Ballet - Doornroosje
20:15 Gouda, Cinema Gouda. Live vanuit Londen. Betoverende en sprookjesachtige personages worden tot leven geroepen in dit beroemde ballet voor het hele gezin. Laat je meeslepen door de prachtige muziek van Tsjaikovski en de weelderige sprookjesontwerpen van Oliver Messel in een van de mooiste stukken uit het repertoire van het klassiek ballet. Ook te zien als encore op zondag 4 juni, 11.00 uur. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

donderdag 25 mei

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het ‘computervragenuurtje’ kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Instapwandeling historisch Gouda na afloop kaasmarkt
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Elke donderdag in het seizoen is er kaasmarkt in Gouda. Na afloop start om 14.00 uur een instapwandeling om de stad verder te ontdekken. Natuurlijk vertellen de gidsen over kaas, maar Gouda heeft meer te bieden. De historische binnenstad telt bijvoorbeeld ruim driehonderd monumenten. Het stratenplan is sinds de middeleeuwen bijna onveranderd gebleven en bovendien zijn oude grachtjes nog volop aanwezig. Deelnemers maken kennis met het heden en verleden van Gouda. De wandeling voert langs de belangrijkste gebouwen zoals het oude Stadhuis en de Sint-Janskerk, maar doet ook minder bekende en verborgen plekjes van de stad aan. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. anderhalf uur.

Rekenles
14:00-16:00 Gouda, Ontmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1. Les voor iedereen die beter wil worden in rekenen (op diverse niveaus). Er is weer plek, elke donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur onder begeleiding van een rekencoach.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Concordia Filmavond: Amy
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. In Theater Concordia draait de film 'Amy'. De documentaire vertelt het levensverhaal van zangeres Amy Winehouse vanuit haar eigen perspectief. Ze was een zeer succesvolle artieste en werd bekroond met zes Grammy Awards. Haar enorme succes had echter ook een keerzijde: een meedogenloze en overweldigende media-aandacht in combinatie met haar stormachtige relaties en wisselvallige levensstijl zorgden voor een tragische afloop van haar leven. De film draait in Theater Concordia op groot scherm. Kaarten (à 9 euro) zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

Live Roger Waters - This Is Not A Drill
20:45 Gouda, Cinema Gouda. Live vanuit Praag. Voor slechts één avond presenteert Roger Waters, de creatieve kracht achter de gouden jaren van Pink Floyd, zijn eerste Farewell Tour, 'This Is Not a Drill, Live from Prague', wereldwijd in de bioscoop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

vrijdag 26 mei

York Minster Choir in de Sint-Jan
19:30 Gouda, Sint-Jan. Het York Minster Choir is een van de meest toonaangevende Britse koren, met een traditie die meer dan 1000 jaar teruggaat. Zij zingen dagelijks in de kathedraal van York. Tijdens hun tour door Europa geven ze ook een concert in de Goudse Sint-Jan, waarbij ze Engelse koormuziek zullen laten klinken. Dirigent van het koor is Robert Sharp en het orgel wordt bespeeld door de organisten Benjamin Morris en Asher Oliver. Kaarten voor het concert kosten 12,50 euro voor volwassenen en 5 euro t/m 17 jaar, voor Vrienden Sint-Jan is de entree 10 euro. Kaarten zijn verkrijgbaar via www.sintjan.com of aan de deur.

Supertrap - Crime of the Century
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De Nederlandse band Supertrap trekt na het succes van de Live in Paris en Breakfast in America shows opnieuw het land in met de geniale muziek van Supertramp. Dit keer staat het album Crime of the Century centraal. Een avond die de ware Supertramp-liefhebber niet wil en mag missen. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Sporten in groepsverband
20:15-21:45 Gouda, sportzaal van het Nelson Mandela Centrum, Wilsonplein 1. Een groep mannen van tussen de 40-60 jaar sport wekelijks in groepsverband onder leiding van een gediplomeerde personal trainer. Belangstellenden zijn welkom om mee te doen. Info: www.trimgroepdeheeren.nl.

zaterdag 27 mei

Lo sings Sting - The Royal Dutch Scam
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Lo van Gorp en zijn band The Royal Dutch Scam wagen zich aan het repertoire van Gordon Sumner. Eigenwijze rocknummers van The Police worden afgewisseld met sferische liedjes van Sting. Kaarten via www.goudseschouwburg.nl.