Lisanne Hoogeveen wordt besprongen door medespeelsters na de 1-0 tegen IJFC.
Lisanne Hoogeveen wordt besprongen door medespeelsters na de 1-0 tegen IJFC. Foto: aangeleverd

Titel voor voetbalsters Jodan Boys

Sport

Jodan Boys legt de lat opnieuw hoger. Het damesvoetbalteam werd kampioen van de eerste klasse door een prima 2-0 zege op directe concurrent IJFC.

Pieter van der Laan

GOUDA • Twee jaar achtereen kampioen. Dat is een unieke prestatie van de voetbalsters van Jodan Boys. Hun geheim: saamhorigheid. De selectie van trainer Patrick Verwei vormt een hecht collectief.

De ontlading was groot na afloop. Met oranje fakkels werd een vreugdevuur ontstoken. De speelsters vlogen elkaar in de armen en bedankten vervolgens hun supporters voor de steun. Jodan Boys promoveert naar de hoofdklasse en houdt de selectie intact. Bovendien beloofde hoofdsponsor Hornes dat hij een trainingskamp voor de hoogste damesteams voor zijn rekening neemt. 

Frisse moed
Patrick Verwei kon zich wel vinden in de term ‘huzarenstukje’. ,,We gaan weer op een hoger niveau verder. Dat zal best wat vergen van deze groep, maar we gaan met frisse moed het avontuur tegemoet. Het is een vriendinnenteam. Iedereen knokt en laat de ander niet in de steek. Het zijn mooie seizoenen voor deze groep. Je kan zien dat we op het sportieve vlak flinke stappen maken.”

Jodan Boys was niettemin het eerste half uur bloednerveus tegen IJFC. Weliswaar hadden de Goudse voetbalsters aan een punt genoeg om zich tot kampioen te laten huldigen, maar de aanwezigheid van veel fans en de druk om een positief resultaat te halen, speelde parten. Dat werd opgelost door Lisanne Hoogeveen. Zij zorgde in de 31ste minuut na een gave passeeractie voor de openingstreffer: 1-0. De spelersbank ontplofte haast. 

Doortastend spel
Daarna viel een last weg van de ploeg en kwam Jodan Boys vrijwel niet meer in de problemen. Sterker nog; de thuisclub controleerde het duel. In de tweede helft kroop het team niet in zijn schulp, maar trachtte met doortastend spel de tegenstander op een grotere achterstand te zetten.

Lisanne Hoogeveen kopte de bal na een hoekschop van uitblinker Romy Brand tegen de lat. En Renate Spee was daarna dicht bij de verlossende tweede treffer. Die viel tien minuten voor tijd alsnog. Na een schitterende pass van Lisanne Hoogeveen verlengde Renate Spee de bal achter de keeper van IJFC: 2-0.

Feest
Na deze nekslag bleef IJFC hopen op een ommekeer. De tegenstander raakte nog een keer de lat boven Diana Hornes, maar daar bleef het bij. Na het laatste fluitsignaal van de voortreffelijke leidende scheidsrechter Cynthia van Kruiselbergen kon het feest op en rond het sfeervolle sportpark beginnen.

Volgens trainer Verwei kan Jodan Boys de prijs van de Goudse sportploeg van het jaar tegemoet zien. ,,Ken jij een andere ploeg die twee keer achter elkaar kampioen wordt?”