Tributeband The Billy Joel Experience treedt zaterdagavond 13 mei op in Theater Concordia in Haastrecht.
Tributeband The Billy Joel Experience treedt zaterdagavond 13 mei op in Theater Concordia in Haastrecht. Foto: aangeleverd

woensdag 10 mei

Tineke Schouten - Dubbel (reprise)
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Is het leven nu makkelijk of moeilijk? Mooi of lelijk? Dat vraagt Tineke zich al heel lang af. Maar vanavond is het leven mooi en kan ze niet wachten je hartelijk te laten lachen om nieuwe types met hun menselijke tekortkomingen. En natuurlijk ontbreken de mooie gevoelige liedjes niet. Ook te zien op 11 mei. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

De Kiesmannen - Op zoek naar Europa
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. De voorstelling neemt je mee op een reis vol muziek en verhalen van de Brusselse torens naar de rafelranden van het continent. Want het stormt in Europa: de Britten kozen hun eigen pad, de Hongaren breken de rechtsstaat af en er woedt een verwoestende oorlog in Oekraïne. Europa weet zich amper raad met de grote uitdagingen van vandaag, maar vooral niet met zichzelf. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

donderdag 11 mei

Spreekuur Taalhuis in De Walvis
9:30-11:30 Gouda, De Walvis, Walvisstraat 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

Computervragenuurtje in de Rotonde
14:00-16:00 Gouda, activiteitencentrum De Rotonde, Zuidhoef 138. Op het ‘computervragenuurtje’ kan men elke donderdagmiddag van 14.00 tot 16.00 uur terecht met alle vragen over computer, laptop, tablet en/of smartphone. Voor verdere informatie kan contact worden opgenomen met Simon de Vries, tel. (0182) 510519.

Rekenles
14:00-16:00 Gouda, Ontmoetingscentrum Van Noord, Lekkenburg 1. Les voor iedereen die beter wil worden in rekenen (op diverse niveaus). Er is weer plek. Elke donderdagmiddag tussen 14.00 en 16.00 uur onder begeleiding van een rekencoach.

Spreekuur voor senioren met computervragen
14:00-16.00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. De bibliotheek Gouda beantwoordt vragen van senioren over de digitale wereld. Iedere donderdag van 14.00 tot 16.00 uur is er een inloopspreekuur in ontmoetingscentrum Van Noord aan de Lekkenburg 1. Vrije inloop; aanmelden is niet nodig. De computerhulp is gratis.

Informatiepunt Digitale Overheid
14:00-16:00 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

Instapwandeling historisch Gouda na afloop kaasmarkt
14:00 Gouda, start bij de Waag op de Markt. Elke donderdag in het seizoen is er kaasmarkt in Gouda. Na afloop start om 14.00 uur een instapwandeling om de stad verder te ontdekken. Natuurlijk vertellen de gidsen over kaas, maar Gouda heeft meer te bieden. De historische binnenstad telt bijvoorbeeld ruim driehonderd monumenten. Het stratenplan is sinds de middeleeuwen bijna onveranderd gebleven en bovendien zijn oude grachtjes nog volop aanwezig. Deelnemers maken kennis met het heden en verleden van Gouda. De wandeling voert langs de belangrijkste gebouwen zoals het oude Stadhuis en de Sint-Janskerk, maar doet ook minder bekende en verborgen plekjes van de stad aan. Kosten: 4 euro p.p. bij voorinschrijving via www.goudsegidsengilde.nl of 5 euro op de dag zelf bij de VVV. Kinderen tot 12 jaar gratis. De wandeling duurt ca. anderhalf uur.

Conferentie meertaligheid
17:00 Gouda, De Goudse Waarden, Heemskerkstraat 105. Gouda verandert. Steeds vaker worden meertalige kinderen en hun families ontvangen, afkomstig uit alle delen van de wereld, in de stad, in de kinderopvang, de zorg of op scholen. Deze ontwikkeling is blijvend: meertaligheid wordt steeds meer de norm in Nederland. Dat vraagt een andere aanpak van professionals die met meertalige kinderen en hun ouders werken. Op donderdag 11 mei van 17.00 tot 20.30 uur is er een conferentie hierover. Hoofdspreker is socioloog Orhan Agirdag, professor verbonden aan de KU Leuven en de Universiteit van Amsterdam. Na de hoofdspreker volgen twee workshoprondes met een breed scala aan onderwerpen. Meer informatie en aanmelden: www.bibliotheekgouda.nl/meertaligheid.

Open avond De Goudse Peddel
18:30 Gouda, Sportcomplex Olympia, Burgvlietkade. Kanovereniging De Goudse Peddel biedt iedereen in mei en juni de mogelijkheid om onder begeleiding van haar leden mee te varen over de Reeuwijkse Plassen. Na een korte instructie op de wal, wordt er ongeveer anderhalf uur gevaren. Na afloop staan de koffie, thee en stroopwafels klaar en kunnen de deelnemers vrijblijvend kennis maken met de club en alle kano-activiteiten. De deelnamekosten zijn 7,50 euro per volwassene. Dit is inclusief begeleiding, kano, peddel, zwemvest en een consumptie. Aanmelden kan via info@degoudsepeddel.nl.

Spreekuur Taalhuis in de Chocoladefabriek
18:30-19:30 Gouda, Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

vrijdag 12 mei

50+ Special - Little Richard: I Am Everything
13:00 Gouda, Cinema Gouda. Regisseur Lisa Cortés exposeert het witwassen van de canon van de Amerikaanse popmuziek. De documentaire verheldert de zwarte, queer herkomst van rock 'n roll en stelt de eigenlijke schepper vast: Richard Wayne Penniman. Met een kop koffie of thee met iets lekkers bij aanvang, inclusief een glas wijn na afloop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Erik van Muiswinkel - Moojen ligjes in de lugt
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. De taal is van ons allemaal. Van Muiswinkel zet samen met muzikanten Guus van Marwijk en Paul Remmelts het publiek onder een anderhalf uur durende taal-douche, waar iedereen fris en gelouterd uitkomt. Moojen ligjes in de lugt. Let niet op de spelling. Geniet van de schoonheid! Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Sporten in groepsverband
20:15-21:45 Gouda, sportzaal van het Nelson Mandela Centrum, Wilsonplein 1. Een groep mannen van tussen de 40-60 jaar sport wekelijks in groepsverband onder leiding van een gediplomeerde personal trainer. Belangstellenden zijn welkom om mee te doen. Info: www.trimgroepdeheeren.nl.

zaterdag 13 mei

Haastrechtse rommelmarkt
10:00-14:00 Haastrecht, Kerkplein. De hervormde kerk van Haastrecht houdt traditiegetrouw een rommelmarkt op het Kerkplein, rondom en in de kerk. Dit jaar voor de 57e keer. De opbrengst is al jaar en dag bestemd voor het onderhoud van de monumentale kerk. Op de rommelmarkt vindt men onder andere speelgoed, huishoudelijke spullen, elektronica, ijzerwaren, boeken en cd's, kleding, antiek en serviesgoed. Ook kan genoten worden van verse oliebollen, taart en cake of een kopje koffie of thee. Het terras is de hele dag geopend. Het Rad van Fortuin zorgt voor onverwachte prijsjes, waarbij in meerdere ronden slagroomtaarten worden verloot.

Jeugd play-in Concordia
10:45-16:00 Haastrecht, verenigingsgebouw De Thuishaven, Grote Haven 40. Muziekvereniging Concordia houdt een play-in voor jeugdige blazers en slagwerkers. Het muziekthema is 'Disney en Circus' en verkleed komen mag. De muziekdag staat onder leiding van dirigenten Mark Tempelaars en Daniëlle van der Bas. Zij zijn ook de dirigenten van het leerlingenorkest en startersorkest. De dag wordt afgesloten met een concert waarbij alle deelnemers aan de play-in laten horen wat zij hebben geleerd. Het gewenste niveau voor deelname is minimaal twee jaar les en/of spelend in een (jeugd)orkest. De kosten bedragen 7,50 euro en zijn inclusief lunch en drinken tijdens de pauzes. Aanmelden kan via www.tinyurl.com/jeugd-play-in.

Billy Joel Experience
20:15 Haastrecht, Theater Concordia. Tributeband The Billy Joel Experience treedt op in Theater Concordia in Haastrecht. Alexander Broussard brengt met zijn band '003' een ode aan zanger Billy Joel, met natuurlijk de klassieke meezinger 'Piano Man', maar ook swingende rockers zoals 'My life', prachtige ballads zoals 'Honesty' of Rock & Roll zoals 'Only the good die young'. Het betreft een sta-concert. Kaarten à 25 euro zijn te bestellen via www.theaterconcordia.nl.

zondag 14 mei

Q&A met Freek & Hella de Jonge - Het Atelier
15:00 Gouda, Cinema Gouda. Zie allereerst de korte prijswinnende animatiefilm 'Die Ene' en aansluitend de documentaire 'Het Atelier'. Na afloop kunnen er vragen gesteld worden aan de makers van 'Het Atelier'; Freek & Hella de Jonge. Ticketprijs is 15 euro inclusief een kop koffie of thee en iets lekkers. Het hele programma duurt tot +/- 17.00 uur.

Moederdagconcert
15:15 Gouda, Agnietenkapel, Nieuwe Markt 100. Ter gelegenheid van Moederdag brengen Anastasiia Staroselska (mezzo-sopraan), Johannes Burghoff (cello) en Peter Van de Velde (orgel) muziek vol tederheid, puurheid en schoonheid. Ze spelen werken van onder anderen G. Fauré, M. Duruflé, C. Saint-Saëns, E. Chausson, M. Ravel, E. Bloch, G. Mahler, P. Vasks en J. Massenet. Na afloop is er gelegenheid om na te genieten met een gratis hapje en drankje. Kaarten zijn te bestellen via https://goudsekamermuziekconcerten.stager.nl/web/tickets of zie www.gkmc.nl. Concertbezoekers met een beperking kunnen voorkeursplekken per e-mail reserveren.

maandag 15 mei

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

dinsdag 16 mei

Inzamelingsactie voor de Voedselbank
9:00 Gouda, ontmoetingscentra Van Noord, De Walvis en het Nelson Mandela Centrum. Iedere derde dinsdag van de maand kan er bij ontmoetingscentra Van Noord, De Walvis en het Nelson Mandela Centrum voedsel ingeleverd worden voor de Voedselbank Gouda. De volgende producten zijn welkom: houdbare halfvolle melk, blikken groenten, blikken fruit, blikjes vis, meel, rijst, pasta, wc-papier, tandenborstels en tandpasta, wasmiddel en afwasmiddel (let op: geen producten die over datum zijn).Inleveradressen en tijden: De Walvis, Walvisstraat 1, tussen 9.00 en 19.00 uur. Van Noord, Lekkenburg 1, tussen 9.00 en 17.00 uur. Nelson Mandela Centrum, Bernadottelaan 79, tussen 9.00 en 16.00 uur.

Lezing: handige apps en (online) diensten
10:00-12:00 Gouda, De Veste, Ridder van Catsweg 300. In deze presentatie, verzorgd door de seniorenacademie van HCC, wordt kennisgemaakt met een aantal apps (programma’s) en online diensten waarvan in het dagelijks gebruik veel gemak en plezier kan worden ervaren. Besproken worden: Microsoft Foto’s, To Do, de Rekenmachine, Sumatra pdf lezer, WeTransfer, BerekenHet, Convertworld, Google Translate en Google Maps. Meer informatie: www.seniorenacademie.hcc.nl.  

Computervragenuurtje in De Walvis
10:30 Gouda, Ontmoetingscentrum De Walvis, Walvisstraat 1. Van 10.30 tot 12.00 uur zitten de medewerkers van Seniorweb klaar om vragen te beantwoorden over computers, tablets of smartphones. Voor verdere informatie: Patricia van Waas, tel. (0182) 590101.

Informatiepunt Digitale Overheid
13:00-15:00 Gouda, bibliotheek in de Chocoladefabriek, Klein Amerika 20. Tegenwoordig kun je van alles regelen via internet. Ook contact met de overheid gaat steeds vaker digitaal. Je moet dan een DigiD hebben en met een computer kunnen omgaan. Veel mensen vinden dit lastig. De bibliotheek laat hen graag zien waar ze de informatie kunnen vinden en hoe het werkt. De hulp bij het Informatiepunt is gratis. Ook voor niet-leden van de bibliotheek.

The Royal Opera - Le Nozze di Figaro
13:00 Gouda, Cinema Gouda. Extra encore, opgenomen in The Royal Opera House in Londen. De bedienden Figaro en Susanna zijn dolgelukkig op hun huwelijksdag, maar er zit een addertje onder het gras: hun werkgever, graaf Almaviva, heeft oneerbare bedoelingen met de aanstaande bruid. Er zitten bijna meer onverwachte wendingen in de opera buffa van Mozart dan bij te houden is, waardoor hij blijft boeien. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

50+ Special - Tchaikovsky's Wife
15:00 Gouda, Cinema Gouda. Het verhaal van het tumultueuze huwelijk tussen de beroemde componist en zijn toegewijde vrouw Antonina, die aan haar obsessieve liefde voor haar man uiteindelijk ten onder ging. Met een kop koffie of thee met iets lekkers bij aanvang, inclusief een glas wijn en bittergarnituur na afloop. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Panama Pictures - Vanishing Point
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Een cast van dansers en acrobaten, variërend van begin dertig tot eind zestig, ontrafelt wat het betekent om ouder te worden. Het verleden groeit, de toekomst krimpt. In hoeverre ben je nog diegene die je ooit was? De kwetsbaarheid van je lichaam wordt tastbaar en alles vertraagt. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

woensdag 17 mei

Spreekuur Taalhuis
9:30-11:30 Gouda, Van Noord, Lekkenburg 1. Wil je de Nederlandse taal leren? Of wil je met de computer leren werken? Voor iedereen die wil weten wat voor hulp Taalhuis Gouda biedt, is er een spreekuur. Langskomen kan gewoon zonder afspraak. Meer informatie: 06-51829363/taalhuis@bibliotheekgouda.nl.

50+ Ladies Evening - Love Again
19:15 Gouda, Cinema Gouda. Stel je voor dat je door een toevallig tekstberichtje de liefde van je leven vindt. In de romantische komedie Love Again stuurt Mira Ray berichtjes naar het oude mobiele nummer van haar overleden verloofde. Een avond uit inclusief een welkomstdrankje en, na afloop, een goodiebag. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Motel Westcoast - One of these nights
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Voor het eerst wijdt Motel Westcoast een gehele set aan de Eagles. Na de pauze The Best of the Westcoast met songs van legendarische groepen als The Beach Boys, Crosby, Stills & Nash, The Doobie Brothers en Fleetwood Mac. Door Syb van der Ploeg, Edward Reekers, Brenda Bee e.a. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Mannenavond - Fast X
20:00 Gouda, Cinema Gouda. In Fast X zijn we getuige van de laatste hoofdstukken van een van de populairste en meest legendarische filmfranchises ter wereld. Het is de tiende film in de onverwoestbare Fast & Furious-reeks, die inmiddels al in zijn derde decennium zit. Deze mannenavond is compleet met spareribs van Gildeslager van Sprang en de vertrouwde Grolsch beugel. Kaarten zijn te bestellen op www.cinemagouda.nl.

Zus van mijn Zus - Ariane Schluter en Marisa van Eyle
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Twee zussen treffen elkaar voor het eerst sinds jaren. Aanleiding is het graf van hun overleden zusje dat zal worden geruimd. Ontelbare anekdotes, gedachten en emoties buitelen over elkaar heen in een caleidoscopisch portret van twee springlevende zielen en hun 1000 dierbare doden. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

vrijdag 19 mei

Zing vanuit je hart - Meezingen met mantra's en meer
20:00 Gouda, Cultuurhuis Garenspinnerij, Turfsingel 34. Bij ‘Zing vanuit je hart’ worden er toegankelijke mantra’s en andere bijzondere melodieën uit diverse culturele en spirituele richtingen gezongen. De teksten zijn eenvoudig en toegankelijk, waarbij er een- of meerstemmig gezongen wordt, met pianobegeleiding. Aanmelden op www.lambertmutsaers.nl.

Veldhuis & Kemper - Hou Dat Vast (reprise)
20:00 Gouda, Goudse Schouwburg. Het gevierde duo Veldhuis & Kemper in een hilarische, confronterende en ontroerende avond over vriendschap, relaties en liefde. Het is 20 jaar geleden dat de mannen voor het eerst samen op het podium stonden. Je zou zeggen dat ze elkaar na zo'n tijd goed kennen, maar is dat wel zo? Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.

Matzer theaterproducties - Lottie Hellingman - Broosa
20:30 Gouda, Goudse Schouwburg. Een moeder van een mooi meisje met downsyndroom doet er alles aan om zowel het leven van haar dochter zo goed mogelijk te laten verlopen, als haar man en gezin genoeg aandacht te geven én haar werk op peil te houden. Dat dat allemaal een beetje veel is, deelt ze liever niet. Kaarten zijn te bestellen op www.goudseschouwburg.nl.