• Herdenkingsbijeenkomst in de Sint Jan.
• Herdenkingsbijeenkomst in de Sint Jan. Foto: Jan van den Berg

4 en 5 mei in Gouda

gouda • Gouda stond op 4 mei stil bij de Dodenherdenking. Dit jaar stond Gouda ook stil bij de situatie van vluchtelingen uit Oekraïne en andere onveilige gebieden die in Gouda een tijdelijk thuis hebben gevonden.

Vanaf 14.30 uur waren er op verschillende plekken in de stad herdenkingsactiviteiten. Zo werden op verschillende begraafplaatsen oorlogsgraven bezocht. Tijdens Open Joodse Huizen werden de verhalen van Joden of verzetslieden verteld op de plek waar zij gewoond of gewerkt hadden. 

Op de Markt vond de herdenkingsplechtigheid plaats. Deze startte met een stille tocht vanaf de Chocoladefabriek. Op de Markt startte de ceremonie met muziek van het Kamer Orkest Midden-Holland en Gouda’s Liedertafel. Er volgde twee minuten stilte. Een scholier droeg haar zelfgeschreven gedicht ‘Scherven' voor. Na de toespraak van burgemeester Pieter Verhoeve, las het kindercollege 16 namen voor van Goudse slachtoffers. 

Op Bevrijdingsdag brachten lopers van AV Gouda het Vrijheidsvuur naar de Markt. Het bestuur van stichting 4 en 5 mei Gouda hield een Vrijheidsontbijt waarin zij in gesprek gingen met Gouwenaars over het vieren van de vrijheid. De lopers werden door hen en andere bezoekers onthaald op de Markt.