• Het artikel over Gouda National Geographic Magazine.
• Het artikel over Gouda National Geographic Magazine. Foto: Hester Hage

Gouda in National Geographic Magazine

gouda • Gouda staat in de National Geograpic, met als thema zinkende stad en bodemdaling. ‘Hoe houden we het westen van Nederland bewoonbaar?’ is de vraag die centraal staat.

‘Een monumentale binnenstad die onderloopt, omliggende polders waarin koeien wegzakken: nergens in Nederland is bodemdaling zo zichtbaar als in de stad van kaas en stroopwafels,’ begint het 18 pagina’s tellende artikel. Het is een reportage van journalist en auteur Stephanie Bakker, met foto’s van fotograaf Cynthia Bol.
Samen startten zij 8 maanden geleden een vervolg op hun fotoproject ‘Sinking Cities, Jakarta’, een fototentoonstelling over het zinken van Jakarta. Bakker en Bol richten zich met het vervolg op Gouda, het zinken van de stad en de gevolgen van bodemdaling in Nederland.

Ze startten een zoektocht door de stad en spraken onder andere met bewoners en ondernemers. Het resultaat is een tentoonstelling in het Watersnoodmuseum. Én de reportage in National Geographic, waarin de verhalen van Gouwenaars worden beschreven, maar ook de situatie voor Nederland op de lange termijn.

Hester Hage