• De Markt in Gouda staat vol met kramen van keramisten uit binnen- en buitenland.
• De Markt in Gouda staat vol met kramen van keramisten uit binnen- en buitenland. Foto: Jan van den Berg

Goudse Keramiekdagen in binnenstad

Nieuws

GOUDA • Tijdens Hemelvaart, op donderdag 18 en vrijdag 19 mei, vinden de Goudse Keramiekdagen plaats in Gouda. Voor de 46ste keer alweer, staat de Markt in de binnenstad dan vol met kramen van keramisten uit binnen- en buitenland die hun werk tonen en verkopen. Zij kunnen zich aan elkaar meten, door te strijden om de hoogste vaas of de breedste schaal tijdens de openbare draaiwedstrijden.

De gemeente Gouda steunt de keramiekmarkt, onder andere door een keramiekprijs ter beschikking te stellen voor de Goudse Keramiekdagen. In de burgerzaal van het stadhuis is er een tentoonstelling met topstukken van de deelnemende keramisten, dit jaar naar het thema: Nieuw leven. Een vakjury beoordeelt de ingeleverde topstukken van de keramisten, wat resulteert in drie prijzen. Daarnaast mag ook het publiek kiezen welk stuk ze het beste vinden, en ook daarvoor worden drie prijzen uitgereikt op vrijdagmiddag.

In een tent op de markt toont Trudy Ottenspeer het plateelschilderen dat z’n traditie heeft in Gouda en Carien van Dongen laat zien wat boetseren inhoudt in dezelfde tent. Op de Kleiweg en de Lange Tiendeweg zijn ook draaidemonstraties te bekijken.

Wedstrijden
Recht voor het historische stadhuis op het podium zijn er twee dagen lang wedstrijden te zien van de hoogste vaas en de breedste schaal. Kinderen kunnen onder deskundige begeleiding komen kleien op de markt.

Tentoonstelling
Door de binnenstad is er een keramiekroute, met verschillende galeries en ateliers, die voor de gelegenheid keramiek tonen. Ook in Museum Gouda, dat onderdeel is van de route, zijn topstukken te zien van de belangrijkste aardewerkfabrieken in Gouda. Van jugendstil tot art deco, van klassiek tot modern. Van de Nederlandse Keramiek Opleiding is in het museum een tentoonstelling te zien van de tweedejaars studenten, die met het thema ‘insecten’ hebben gewerkt.

Op donderdag tussen 14.00 en 16.00 uur verzorgt Blomatelier een workshop Ikebana. Deelnemers mogen hiervoor zelf een schaal meebrengen.

Concerten
In het historische stadhuis, dat voor de gelegenheid ter bezichtiging open is tijdens de Goudse Keramiekdagen, zijn muziekuitvoeringen zowel op de markt als in de burgerzaal. De markt wordt geopend met de klanken van een carillonconcert gegeven door Boudewijn Zwart. Om 13.00 uur geeft de Stedelijke Harmonie Caecilia een concert vanaf het bordes van het stadhuis. Inloopconcerten in het stadhuis door Kamerorkest Midden Holland om 14.00 en 15.00 uur.

Op vrijdag 19 mei geeft het seniorenorkest van de Goudse Harmonie de Pionier een concert om 12.30 uur vanaf het bordes van het stadhuis. Op de markt buiten is doorlopend draaiorgelmuziek te beluisteren van Adrie Vergeer met zijn orgel ‘De Panfluiter’. En in de burgerzaal, waar de tentoonstelling van de keramisten te bezichtigen is, speelt Jadi Peperzak een gevarieerd gitaarmuziek programma.

Bekijk hier het hele programma.