• Everlyna met foto's van het project.
• Everlyna met foto's van het project. Foto: Hester Hage

Everlyna zette een ontwikkelingsproject op in Senegal: ‘Het land voelde als thuiskomen’

Nieuws

Everlyna Bosman werd verliefd op Senegal. Nu zet zij zich in voor meer woon- en werkgelegenheid in de regio, met haar project Samen Bouwen Wonen Werken (SBWW).

Yara Gouw

GOUDA • Everlyna ging in 2010 voor het eerst naar Gambia, voor een vakantie met haar zus. Ze had direct een klik met het land: “Het voelde echt als thuiskomen.”

“Mijn zus kwam daar al 7 jaar met haar vriendin. Zij liet me plekken zien, hierdoor kreeg ik zoveel respect voor die mensen hoe ze daar in armoede leven. Dan zie je toch die vrolijkheid in die ogen, dat raakte mij enorm. Toen heb ik besloten dat ik daar iets voor hen wilde betekenen en iets voor hen wilde doen.”

“Later ben ik in 2011 alleen teruggegaan”, vervolgt ze. “Toen ben ik naast Gambia ook naar Senegal gegaan en ben ik in contact gekomen met de familie van  Abdou, een jongen uit Bignona, een plaatje uit Senegal.”

Veel spullen

Sindsdien keert Everlyna ieder jaar terug. “Als ik ga, koop ik altijd zakken rijst voor de lokale families daar. En ik probeer altijd veel spullen vooruit te sturen die kant op, denk aan kleding, etuis met pennen, potloden en puntenslijpers voor de kinderen op school. Die spullen zijn ook altijd welkom. Deze spaar ik op voor de kinderen daar.”

“Ik heb al veel projecten gedaan in Senegal om de mensen daar te helpen. Zo heb ik daar samen met Abdou zijn winkel gebouwd, zodat hij zijn familie daar kan onderhouden. Mijn man is bouwkundige dus dat kwam goed uit. Samen met hem heb ik alle tekeningen gemaakt, waarna ik naar Senegal ben gegaan waar ik stukje bij beetje alles met Abdou heb gebouwd.”

De volgende stap is het creëren van meer woningen en werkgelegenheid in Senegal. “Na meerdere projecten gerealiseerd te hebben ben ik nu bezig met het project Samen Bouwen Wonen Werken (SBWW). Ik ben, samen met de lokale bewoners, een multifunctioneel gebouw aan het bouwen. Daarin komen zowel woningen als winkels.”

Het project is nog niet af. Daarom is Everlyna een crowdfunding gestart. “Dit keer lukt het mij niet om deze investering volledig zelf bij elkaar te sparen. Dit ontwikkelingsproject zal de mensen in Senegal weer een stukje vooruit helpen, dus ik hoop dat het mij gaat lukken.”

SBWW
SBWW: Meer informatie over het project is te vinden op www.sbww.nl. Wil jij Everlyna graag helpen met het realiseren van haar project of het doneren van wat spullen, neem dan een kijkje op de site en klik op de Go Fund Me link, of neem contact op met Everlyna.