• De dames van GZC Donk met de pupil van de week.
• De dames van GZC Donk met de pupil van de week. Foto: Aangeleverd

Titels lonken voor GZC DONK

Sport

GOUDA • GZC DONK kan twee titels grijpen. Zowel de heren als de dames van GZC DONK hebben de nationale titel in het vizier. Beide teams dienen daarvoor komend weekeinde in de finale af te rekenen met ZV De Zaan.

Dat is niettemin een pittige opdracht voor de topteams van de Goudse waterpoloclub. Kjeld Veenhuis, aanvoerder van de heren van GZC DONK, voorspelde in zijn voorbeschouwing een loodzwaar toetje van de competitie. Hij kreeg gelijk. Zijn ploeg moest drie keer in actie komen om eeuwige rivaal AZC kopje onder te duwen. 

Vrijdagavond ging GZC DONK in het Groenhovenbad namelijk verrassend met 5-6 onderuit tegen AZC. De Gouwenaars misten twee strafworpen in de beslissende fase. Ze maakten dat tegenvallende resultaat zaterdag weer goed met een gewijzigde tactiek in het tweede duel in zwembad AquaRijn in Alphen. Daar won GZC DONK na een sterke openingsfase uiteindelijk met 7-13.

Marginaal verweer
Blijkbaar was de tegenstander dermate aangeslagen door deze ommekeer, dat het Alphense verweer in de beslissende derde wedstrijd marginaal was. GZC DONK won zondagmiddag in eigen bad met ruime cijfers: 15-4. Jorn Winkelhorst was topscorer met 4 treffers.

GZC DONK neemt het vrijdagavond op tegen ZV De Zaan, dat Polar Bears er in de halve finale onder hield met 17-10 en 14-10. Ook in de finale wordt het ‘best of three’-systeem toegepast. Het gaat dus om twee gewonnen wedstrijden.

Minder moeite
Bij de dames had GZC DONK minder moeite om de eindstrijd te bereiken. Tot twee keer toe werd Polar Bears uit Ede verslagen door het team van coach Ingrid Veenhuis. In Gouda werd het 12-6 en een dag later deed GZC DONK het nog eens dunnetjes over: 13-5. De Zaan was twee keer te sterk voor UZSC.

Het team van ZV De Zaan telt net als GZC DONK drie internationals. Speelster Anouk Vermeulen verwacht dan ook een kraker. ,,We zijn aan elkaar gewaagd. De vorm van de dag zal bepalend zijn.”

Pieter van der Laan