Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet in Gouda

gouda • Het Streekarchief Midden-Holland organiseert in samenwerking met het Gouds Metaheerhuis en met ondersteuning van het Nationaal Holocaust Museum voor de vijfde keer het programma Open Joodse Huizen | Huizen van Verzet.

Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar Joden of verzetslieden woonden en werkten voor, tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog. Gouda is één van de 17 steden die dit jaar deelneemt aan het programma. Op 4 mei zijn negen locaties te bezoeken waar op vaste tijdstippen wordt verteld.

Het programma is op donderdag 4 mei en is vrij toegankelijk. Op sommige plekken is de capaciteit beperkt. Reserveren niet mogelijk. Bijna alle verhalen worden op meerdere tijdstippen verteld. Grotere locaties zijn de Chocoladefabriek, het voormalig Joods bejaardentehuis aan de Oosthaven en de voormalige synagoge aan de Turfmarkt. Kijk voor het programma met de tijden op www.openjoodsehuizen.nl/gouda.


Training jongeren Go-Pro Academy

gouda • Stichting Samen voor Goud, organiseert op 1 & 2 mei, een interessante training voor jongeren; de Go-Pro Academy. Tijdens deze tweedaagse training ontvangen de jongeren tips en tricks over solliciteren, presenteren en het inzetten van talenten. Zo worden zij voorbereid om deel te nemen aan de arbeidsmarkt.

In kleine groepjes gaan jongeren met hun vragen aan de slag zoals bijvoorbeeld; hoe weet ik welk werk bij mij past? Wat zijn mijn talenten en hoe zet ik deze in? Hoe laat ik een goede indruk achter bij een sollicitatie?

Jongeren gaan naar huis met een professioneel CV, portretfoto, een helder toekomstplan en een certificaat. Daarnaast kunnen ze na afloop, voor tips, support en netwerk in contact blijven met elkaar en de trainers.

Voor jongeren die een mbo- of hbo-opleiding volgen. Jongeren kunnen zich aanmelden via; Sarah Looijen 06 28 21 72 54 of samenvoorgoud.nl/projecten/go-pro-academy. Training is gratis. 


Lezing industrie in Gouda in 17de tot 20e eeuw

gouda • Rien de Jong houdt een lezing hierover op maandag 24 april. Hij laat zien welke industrieën er in Gouda ontstonden vanaf de 17de eeuw tot aan de 20ste eeuw. Aan de hand van poststukken wordt deze geschiedenis verteld. Van pijpenmakerijen en pottenbakkerijen tot de Garenspinnerij en de Kaarsenfabriek. De lezing is bij de Vereniging van postzegelverzamelaars Gouda, Aderpolderweg 19. Inloop vanaf 19.00 met postzegelruiluurtje en veiling, lezing start 20.00. Meer informatie: 0182 581847, vvpgouda@xs4all.nl of www.postzegelverzamelaars-gouda.nl